«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε πρωτοπόρο στη “νέα οικονομία της γνώσης” στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σ’ αυτό συμβάλλουν σημαντικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, που αξίζουν πραγματικά κάθε στήριξης της Πολιτείας. Με την 2η πρόσκληση ΕΣΠΑ ύψους 34 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ερχόμαστε λοιπόν να στηρίξουμε ουσιαστικά, για ακόμη μια φορά, τις νεοφυείς επιχειρήσεις του «Elevate Greece» που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την ανακοίνωση, σήμερα, από το υπουργείο, της 2ης πρόσκλησης ΕΣΠΑ, ύψους 34 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του «Elevate Greece», που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.

Μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων-Elevate Greece, μπορούν να λάβουν τη μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

Η χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.

«Ανάσα»

Η 2η πρόσκληση δίνει μια επιπλέον σημαντική «ανάσα» στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες.

Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 13:00 έως και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00.

Να σημειωθεί πως οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στον Α’ κύκλο μπορούν να ενισχυθούν αθροιστικά και από τις δύο προσκλήσεις με μέγιστο συνολικό ποσό 100.000 ευρώ.

«Στοχευμένα μέτρα στήριξης»

«Με την δημιουργία του Elevate Greece είχαμε τονίσει πως η Πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά την δυνατότητα να προωθεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. «Είναι γεγονός πως η πανδημία επηρέασε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στο 2ο κύκλο χρηματοδότησης, ύψους 34 εκατ. ευρώ, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Μια απαραίτητη “ανάσα”, προκειμένου οι startup να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες, να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

«Διακριτό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η στήριξη της οποίας έρχεται να δημιουργήσει μια αέναη παραγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα ανατροφοδοτήσουν το πλέον παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με σκοπό να παραμένει υγιές, ανταγωνιστικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο. Πρόκειται για ένα διακριτό κομμάτι πλέον της ελληνικής οικονομίας το οποίο αναμένουμε να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και σε ποιοτικότερες θέσεις εργασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups
Η Athletopia προσέλκυσε 120 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματικούς αγγέλους για να ψηφιοποιήσει δρομικά γεγονότα
Academia |

Η Athletopia προσέλκυσε 120 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματικούς αγγέλους για να ψηφιοποιήσει δρομικά γεγονότα

Οι διοργανωτές των αθλητικών γεγονότων δεν έχουν στη διάθεση τους τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές για να αναπτύξουν τις διοργανώσεις τους και αυτή ακριβώς την πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει η Athletopia που ιδρύθηκε το 2020 ως τεχνοβλαστός του Α.Π.Θ.