Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να τροφοδοτήσουν την διπλή πτώση σε Wall Street και ομόλογα, ελαχιστοποιώντας τις επιλογές στις οποίες μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι επενδυτές, καθώς η Federal Reserve οδεύει στην πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της εδώ και δεκαετίες. 

Η Παρασκευή  θεωρείται προεπισκόπηση για το τι θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη αγορά. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 2,91%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις ήδη δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών «πιάνοντας» το 8,6% το Μάιο και αύξησε τις προβλέξεις για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed αργότερα φέτος. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά. Οι ελπίδες ότι είχε φθάσει σε επίπεδα  διαψεύδονται πλέον”, εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην LPL Financial, Ράιαν Ντέτρικ και συμπληρώνει πως «Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι πιθανές επιπτώσεις στα εταιρικά κέρδη ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών».

Πτωτικές τάσεις στις τιμές ομολόγων και μετοχών

Οι μετοχές και τα ομόλογα  εγκλωβίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 2022, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed οδήγησε σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων και σε πτώση τις μετοχές των μετοχών, πλήττοντας τους επενδυτές που είχαν υπολογίσει σε αυτό το μείγμα για να αποσβέσουν τις μειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το τελευταίο όμως διάστημα η αγορά εκτιμούσε ότι η πληθωρισμός έχει φτάσει σε κορύφωση και ως εκ τούτου η Fed θα ακολουθούσε λιγότερη επιθετική πολιτική. Τώρα όμως οι αγορές προεξοφλούν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις. «Δεδομένου ότι οι πιέσεις στις τιμές στις ΗΠΑ δείχνουν ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης, αμφιβάλλουμε ότι η Fed θα πάρει το πόδι της από το φρένο σύντομα”, επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics . «Ως εκ τούτου, υποψιαζόμαστε ότι περιμένει ακόμη περισσότερος “πόνος” στις αμερικανικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω και τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει υπό πίεση”.

Ο S&P έχει υποχωρήσει κατά 18,2% από την αρχή του έτους, πλησιάζοντας και πάλι την πτώση του 20% από τα υψηλά ρεκόρ που πολλοί επενδυτές θεωρούν ως bear market. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ – σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων – έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Αυξήστε τις θέσεις στα μετρητά

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς μετοχών της Federated Hermes, Φίλ Ορλάντο, έχει ενισχύσει τις θέσεις σε μετρητά στο 6% στα χαρτοφυλάκια – τη μεγαλύτερη κατανομή που είχε ποτέ – μειώνοντας παράλληλα τις τοποθετήσεις σε ομόλογα. Στις μετοχικές αγορές, έχει σταθμίσει υπερβολικά τους τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών, όπως η ενέργεια. «Έχει σχηματιστεί μια πολύ δύσκολη εικόνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους επόμενους μήνες”, δήλωσε. «Οι επενδυτές (πρέπει) να αποδεχθούν ότι η άποψη της συναίνεσης ήταν λανθασμένη και ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα». Ο Ορλάντο θεωρεί ότι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό -μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού- αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη της αγοράς.

Συνολικά, το 77% των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένει στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με έρευνα της BoFA Global Research που πραγματοποιήθηκε πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street