Ήταν το 1992, όταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στίβενσον επινόησε τον όρο «metaverse» στο επιτυχημένο μυθιστόρημά του «Snow Crash».

Το «Snow Crash» τον έκανε γνωστό στο νεοεμφανιζόμενο τότε είδος cyberpunk της επιστημονικής φαντασίας, περιγράφοντας έναν δυστοπικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι δραπετεύουν σε έναν τρισδιάστατο φανταστικό κόσμο.

Το ονόμασε The Metaverse και 30 χρόνια αργότερα το όραμά του έχει επηρεάσει κορυφαία brands από τη Samsung μέχρι τα McDonald’s και το Facebook —που επονομάστηκε Meta— να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα σε μια ψηφιακή εικονική πραγματικότητα.

Είναι πολλά τα τρισεκατομμύρια!

Και είναι τέτοια η ανάπτυξη του metaverse που λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο Νικ Κλεγκ της Meta προέβλεψε ότι θα ήταν μια οικονομία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι αναλυτές της Citi μίλησαν για έναν κόσμο η αξία του οποίου θα μπορούσε να φτάσει τα 13 τρισ. δολάρια.

Η Morgan Stanley είπε σχεδόν το ίδιο πράγμα τον Φεβρουάριο, προβλέποντας ότι «η διαφήμιση και το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία 8,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» ενώ υπάρχουν κι άλλες δυνητικές ευκαιρίες 5 τρισ. δολ. από «νέες, πιο συναρπαστικές εμπειρίες», όπως test drive ενός αυτοκινήτου πριν από την του στην πραγματική ζωή — ή παρακολούθηση συναυλιών στο metaverse.

Μερίδιο από την πίτα

Λογικό είναι λοιπόν, ότι ο Στίβενσον επιθυμεί να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα των τρισ. που ο ίδιος εμπνεύστηκε και βάπτισε.

Σήμερα 30 χρόνια αργότερα, συνεργάζεται με έναν άλλο ειδικό στον τομέα της κρυπτογράφησης, τον Πίτερ Βέσενες, προκειμένου να ζωντανέψει το όραμά του.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δημιουργούν το δικό τους blockchain που εστιάζει στο metaverse και θα έχει το όνομα Lamina1 . Ο Βέσενες θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του νέου project ενώ ο Στίβενσον θα είναι ο πρόεδρος.

Το Lamina1

Το Lamina1 θα επικεντρωθεί σε ανοιχτά metaverses με έμφαση στις ενσωματώσεις εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

«Η αλλαγή του ονόματος του Facebook ήταν ένα μεγάλο ορόσημο για το μετασύμπαν, αν και η ιδέα είχε δημιουργηθεί για αρκετό καιρό πριν από αυτό», είπε ο Στίβενσον σε συνέντευξή του στο στο CoinDesk, προσθέτοντας: «Ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft ενδιαφέρθηκαν, αυτό που συνέβη επίσης ήταν ότι ενδιαφέρθηκαν και πολλοί μικρότεροι παίκτες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να μπουν στο Μετασύμπαν και να χτίσουν τα όνειρά τους, να χτίσουν τις ιδέες τους, να πραγματοποιήσουν τις δημιουργικές τους ιδέες ή τις εμπορικές τους φιλοδοξίες».

Το δοκιμαστικό δίκτυο και το betanet του Lamina1 έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καθηλωτικού τρισδιάστατου μετασύμπαντος εμπνευσμένου από το ίδιο το μυθιστόρημα.

Τα σχέδια για το Lamina1

Από την πλευρά του ο Βέσενες είπε στο CoinDesk ότι η πρώτη εκδοχή του blockchain θα είναι απλή, αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί σχέδια.

Οι οικονομικοί υποστηρικτές του έργου περιλαμβάνουν τον συνιδρυτή του Ethereum, Joseph Lubin, τον Geoff Entress, τον Matthew Roszak, τον Patrick Murck και τον David Johnston.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή που το μετασύμπαν εξακολουθεί να σημαίνει οτιδήποτε, από ένα βιντεοπαιχνίδι που βασίζεται σε blockchain έως ένα συναρπαστικό μέλλον της ίδιας της ζωής.

Οι επενδυτές αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους και στα δύο άκρα του φάσματος, υποστηρίζοντας έργα που κυμαίνονται από κεντρικές εικονικές αγορές όπως αυτή που χτίζει η Meta έως έργα όπως το MetaMetaverse , των οποίων οι φιλοδοξίες έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον χώρο της κρυπτογράφησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News