Στις αρχές Μαρτίου, ένας χρήστης του Telegram δημοσίευσε μια φωτογραφία από συντρίμμια σε σχολείο σε ένα προάστιο του Χάρκοβο της Ουκρανίας. Η φωτογραφία έδειχνε την πλευρά μιας τάξης με μια μεγάλη τρύπα έκρηξης και ένα σωρό από συντρίμμια που περιλαμβάνουν θρανία και καρέκλες.

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως απόδειξη ενός πιθανού εγκλήματος πολέμου, σύμφωνα με το Starling Lab, ένα ερευνητικό κέντρο που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Ίδρυμα USC Shoah.

Όπως αποκαλύπτει το CNN, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικούς δικηγόρους, το Starling υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν την επίθεση και τέσσερις άλλες την Παρασκευή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο άνοιξε έρευνα για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία τους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο φάκελος Starling

Ο φάκελος του Starling δεν είναι τυπικό έκθεμα,  καθώς περιλαμβάνει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο που έχουν διατηρηθεί και επαληθευτεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain που κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη υποβολή αποδεικτικών στοιχείων αυτού του είδους σε οποιοδήποτε δικαστήριο.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι μοναδικά κατάλληλη και ισχυρή σε αυτό το σενάριο», δήλωσε στο CNN Business ο Jonathan Dotan, ιδρυτικός διευθυντής της Starling.

Ο στόχος, είπε ο Dotan, είναι η οικοδόμηση πρόσθετων «στρωμάτων εμπιστοσύνης». Το Blockchain είναι ένα σύνολο δεδομένων που διανέμονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών, καθιστώντας δυσκολότερο το χακάρισμα ή τον χειρισμό του. Αξιοποιώντας αυτήν την τεχνολογία κρυπτογράφησης, η Starling είναι σε θέση να αποδείξει ότι οι πληροφορίες δεν έχουν υποστεί χειραγώγηση και να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαφανιστούν εάν, για παράδειγμα, διαγραφεί ένα tweet ή εάν μια βάση δεδομένων cloud πάψει να λειτουργεί.

Πληροφορίες από το διαδίκτυο

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει βουνά από πολύτιμες διαδικτυακές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους εισαγγελείς, χάρη στην πανταχού παρουσία των κινητών τηλεφώνων. Αυτό αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση, δεδομένης της έλλειψης πρωτοκόλλων για τη διατήρηση των ψηφιακών στοιχείων.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι στόχευε αμάχους, αλλά μια έρευνα του CNN διαπίστωσε ότι 13 από τις 16 τοποθεσίες στο Χάρκοβο που επιβεβαιώθηκε ότι χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν σχολεία, κτίρια κατοικιών και καταστήματα.

Η παραπληροφόρηση καθιστά επίσης πιο δύσκολη την ταξινόμηση του τι είναι πραγματικό και τις όχι, καθώς οι κακοί ηθοποιοί προσπαθούν να συσκοτίσουν το ιστορικό αρχείο. Εκεί μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την Dotan.

Τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου

Η ομάδα του Dotan χρησιμοποίησε προηγουμένως την τεχνογνωσία της στο blockchain για να διατηρήσει μαρτυρίες σχετικά με το Ολοκαύτωμα και να τεκμηριώσει στοιχεία εγκλημάτων πολέμου στη βορειοδυτική Συρία.

Σε συνεργασία με το Digital Forensic Research Lab του Ατλαντικού Συμβουλίου και τη Hala Systems, που αναπτύσσει τεχνολογία για την προστασία των αμάχων, αποφάσισαν να επικεντρωθούν σε επιθέσεις δύο εβδομάδων στο Χάρκοβο τον Μάρτιο και να εξετάσουν συγκεκριμένα τι φαίνεται να ήταν σκόπιμες επιθέσεις σε σχολεία.

Η κατάθεση του φακέλου περιγράφει πέντε επιθέσεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2 και 16 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News