Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την επίδραση της αλλαγής της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,2%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,93% στις 7.249 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,25% στις 13.589 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,79% στις 6.076 μονάδες.

ΕΚΤ: Επιτόκια – Πληθωρισμός

Η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έρχεται καθώς το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Πέμπτη, ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται περαιτέρω αύξηση, η κλίμακα της οποίας θα καθοριστεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης σημαντικά τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό για την ευρωζώνη και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες το κατά πόσο η αλλαγή της πολιτικής θα επηρεάσει κι άλλο τις προοπτικές.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi σημειώνει απώλειες 2%, μετά την ανακοίνωση ότι το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 που έχει αναπτύξει από κοινού με την GSK σε δύο δοκιμές έδειξε ότι μπορεί να προστατεύει από τις κύριες παραλλαγές του ιού, όταν χρησιμοποιείται ως ενισχυτική δόση.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, πολύ πιο αδύναμο από την αναμενόμενη ανάπτυξη του 0,1%. Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση κινδυνεύει επίσης να ανοίξει ξανά παλιές πληγές του Brexit καθώς αναμένεται να προτείνει έναν νόμο που θα επιτρέψει στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμψουν τμήματα της συμφωνίας που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές