Σχεδόν 10.000 πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται συνολικά στα οπλοστάσια των εννέα πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη. Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να καταστρέψουν με τα ατομικά τους όπλα μεγάλα τμήματα της υφηλίου.

Μετά από μερικές δεκαετίες πυρηνικού αφοπλισμού οι εν λόγω χώρες δαπανούν σήμερα μεγάλα ποσά για να εκσυγχρονίσουν πυρηνικές κεφαλές και την εκτόξευσή τους από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, δηλώνει στην DW ο Χανς Κρίστενζεν, ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη SIPRI, τα οποίο δημοσιεύει σήμερα τη νέα του έκθεση: «Οι χώρες αρχίζουν να αποδίδουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στα πυρηνικά. Μετά από την υποβάθμιση του ρόλου των ατομικών οπλοστασίων για χρόνια, οι πυρηνικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό τον υπαρχόντων όπλων ή κατασκευάζουν καινούργια».

Στην νέα έκθεση του ινστιτούτου SIPRI μια χώρα ξεχωρίζει: η Κίνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο δανός ειδικός έχει εντοπίσει σε δορυφορικές λήψεις τουλάχιστον 300 νέους χώρους αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού: «Η αύξηση είναι η σημαντικότερη σε παγκόσμια επίπεδο και δεν έχει προηγούμενο για τα κινεζικά δεδομένα. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί, διότι απλά το Πεκίνο δεν ενημερώνει για τα σχέδια και τις προθέσεις του. Όλα δείχνουν πάντως ότι πρόκειται για χώρους αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων».

Άπιαστο όνειρο ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά

Ίσως η Κίνα φοβάται ότι το σημερινό της οπλοστάσιο δεν θα άντεχε σε ένα πυρηνικό πλήγμα των ΗΠΑ, εκτιμά ο ειδικός του σουηδικού ινστιτούτου. Ή θέλει να διαθέτει σημαντικό αριθμό κεφαλών, με τις οποίες να μπορεί να υπερκεράσει και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας νέων γενεών. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ θέλει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» με ένα ιδιαίτερα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Για το λόγο αυτό θα ήταν σημαντικό να δεσμευτεί η Κίνα για ένα ανώτατο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με διεθνείς συνθήκες, πιστεύει ο Χανς Κρίστενζεν. Μέχρι στιγμής ωστόσο η Κίνα αδιαφορεί, απορρίπτοντας όλες τις σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον δανό ειδικό, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Κατά συνέπεια ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι πιθανό να παραμείνει άπιαστο όνειρο για αρκετά ακόμα χρόνια.

Πηγή Deutsche Welle / Πέτερ Χίλε / Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης