Αδύναμες να κρατήσουν τα πρωινά κέρδη εμφανίστηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν πειστικά μετά τη βουτιά των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν οι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,2%, από +1% το πρωί, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,25% στις 7.127 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,91% στις 13.304 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20% στις 5.949 μονάδες.

Φοβίζει ο υψηλός πληθωρισμός

Σε επίπεδο τίτλων, η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum ανέβηκε 7% για να ηγηθεί του Stoxx 600 μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα ρωσικά ενεργειακά της στοιχεία έως την 1η Ιουλίου. Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos σημείωσε βουτιά 23% μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Rodolphe Belmer θα παραιτηθεί μετά από μόλις πέντε μήνες στο τιμόνι, εν μέσω αναφορών για βαθιές στρατηγικές διαιρέσεις στην ηγεσία της εταιρείας.Οι φόβοι ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική νομισματική σύσφιξη έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν αποκλείεται η πολιτική αυτή να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός τροφοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση του κόστους που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.«Ο πληθωρισμός είναι απίθανο να κορυφωθεί μέχρι μετά το καλοκαίρι, το ΑΕΠ έχει μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η οικονομία παραμένει πολύ ευάλωτη σε μια άλλη άνοδο στις τιμές της ενέργειας δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο», σχολίασε η JP Morgan, δείχνοντας τα προβλήματα της περιοχής.Αυτήν την εβδομάδα οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αποφασίσει αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β. Επίσης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την  της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα.Στα μάκρο της ημέρας, σε ιστορικά υψηλά παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς επιβεβαιώθηκε ο δείκτης στο 7,9%, σύμφωνα με την Destatis. Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ ότι οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,9%.Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρά το τρίμηνο έως τον Απρίλιο στο 3,8%, την ώρα που οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στο ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων.

Κατρακύλα 4,6% για το ΧΑ

Στη ζώνη των 820 μονάδων κατάφερε και έβαλε ένα στοπ στους πωλητές το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να κρατήσει κρίσιμες στηρίξεις που θα κρατούσαν τις τεχνικές του αντοχές σε περίπτωση που οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,60% στις 822,84 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά τα 116 εκατ. ευρώ, έχοντας ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές