Στη ζώνη των 820 μονάδων κατάφερε και έβαλε ένα στοπ στους πωλητές το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να κρατήσει κρίσιμες στηρίξεις που θα κρατούσαν τις τεχνικές του αντοχές σε περίπτωση που οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,60% στις 822,84 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά τα 116 εκατ. ευρώ, έχοντας ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σημαντικά ερωτηματικά

Ο αυξημένος τζίρος, αλλά και η καθοδική διάσπαση της ζώνης των 850 μονάδων με χαρακτηριστική ευκολία όχι μόνο προβληματίζει την αγορά, αλλά και ενέτεινε τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου, ειδικά από ξένα χαρτοφυλάκια. Και επί της ουσίας, το ΧΑ αν και επιστράτευσε αρκετές δυνάμεις για να ανακόψει τους πωλητές, δεν μπόρεσε να τους περιορίσει, εγείροντας σημαντικά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να κρατήσει ακόμη και τα τρέχοντα επίπεδα.

Έτσι σήμερα επιβεβαιώθηκε ο συνωστισμός στην έξοδο κινδύνου για πολλά χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να μείνουν εκτός αγορών έως ότου ξεπεραστεί η κρίση που έχει έλθει με την μεγάλη αλλαγή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Ουδείς άλλωστε γνωρίζει τις δευτερογενείς επιπτώσεις των παρεμβάσεων των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του επίμονου πληθωρισμού, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Η κεφαλαιοποίηση

Η κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ πλέον βρίσκεται στα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ, επαναφέροντας τις ανησυχίες για το πόσο υστερεί η αγορά σε σχέση με τις επιδόσεις των εισηγμένων. Άλλωστε τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 χάνουν και τις τελευταίες στηρίξεις πριν δοκιμάσουν τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο γενικός δείκτης έπρεπε να κρατήσει τις 840 μονάδες, το τελευταίο προπύργιο πριν η ζώνη των 800 μονάδων επιβεβαιωθεί. Στον FTSE 25, όχι μόνο χάθηκαν οι 2.050 μονάδες, αλλά σήμερα διασπάστηκαν καθοδικά και οι 2.000 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Μυτιληναίος και Εθνική βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, κλείνοντας στο -7,40% και -7,15% αντίστοιχα, με τις ΟΤΕ, Πειραιώς, Quest, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, Λάμδα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο, να κλείνουν με απώλειες άνω του 4%.

Ισχυρή ήταν και η πτώση σε Coca Cola, ΟΛΠ, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ κράτησαν κοντά στο 1% την πτώση τους οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών