Προσφυγή κατά της απόφασης δικαστηρίου της Μόσχας, με την οποία της ζητά να αφαιρέσει πληροφορίες που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατέθεσε το Ίδρυμα Wikimedia, στο οποίο ανήκει η Wikipedia, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα γεγονότα του πολέμου.

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο στο Ίδρυμα Wikimedia ύψους 5 εκατομμυρίων ρουβλιών (88.000 δολάρια) επειδή αρνήθηκε περιεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει ως παραπληροφόρηση, από άρθρα της ρωσικής Wikipedia για τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», «Εγκλήματα πολέμου κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και «Σφαγή στη Μπούτσα».

Το «προσχέδιο της ιστορίας»

Η Wikipedia, η οποία λέει ότι γράφει «το προσχέδιο της ιστορίας», είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες σημαντικές πηγές πληροφοριών στη ρωσική γλώσσα, που δεν ελέγχονται από το Κρεμλίνο.

Το δικαστήριο της Μόσχας υποστήριξε ότι αυτό που χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση στη Wikipedia αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη στη Ρωσία και ότι το Ίδρυμα, το οποίο έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται στη Ρωσία.

Η υπόθεση κινήθηκε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor, η οποία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό στη Wikipedia.

Η προσφυγή της Wikipedia, η οποία κατατέθηκε στις 6 Ιουνίου με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η αφαίρεση πληροφοριών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει δικαιοδοσία στο Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο ήταν παγκοσμίως διαθέσιμο σε περισσότερες από 300 γλώσσες.

Τα λήμματα της Wikipedia γράφονται και επεξεργάζονται από εθελοντές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα