Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, με τους αναλυτές να ποντάρουν σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του χειρότερου από τον αναμενόμενο, πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και το selloff στα χρηματιστήρια , οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα στους Αμερικανούς τραπεζίτες.

Η FOMC συνέρχεται από την Τρίτη, σε μια συνάντηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, με τους επενδυτές να αναμένουν μία ημέρα μετά (στις 9.30 η ώρα το βράδυ της Τετάρτης-ώρα Ελλάδος) την ετυμηγορία του Τζερόμ Πάουελ.

Μισή ώρα νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης για μία ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων: ωστόσο το πόσο επιθετική θα είναι μένει να διαφανεί, καθώς εκεί που όλοι ανέμεναν μια αύξησης της τάξης των 50 μονάδων βάσης, τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου έβαλαν στο τραπέζι και τις 75 μονάδες.

Οι αγορές κρέμονται  από τα χείλη του Πάουελ

Ωστόσο, οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι θα πει ο Τζερόμ Πάουελ.

«Νομίζω ότι πραγματικά, το βασικό είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσει ο Πάουελ και αν θα δώσει κάτι που θα ακουστεί σαν σταθερή καθοδήγηση για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Michael Schumacher, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Wells Fargo. Υποστήριξε μάλιστα, ότι θα το κάνει μόνο αν είναι να προαναγγείλει μια πιο επιθετική πολιτική: «Αν δεν το κάνει, τότε ο κόσμος θα τον δει ως περιστέρι», υπογράμμισε.

Τα ομόλογα και η ύφεση

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 3,37% τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 21 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση τους 2ετούς, η οποία παρακολουθεί στενά τις προθέσεις της Fed, επιταχύνθηκε στο 3,34%, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 30 μονάδων βάσης.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το επιτόκιο 2ετών ομολόγων διαπραγματεύτηκε στιγμιαία πάνω από το αντίστοιχο του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης που θεωρείται δείκτης εκτίμησης ύφεσης. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Επιβεβαιώθηκε η bear market

Ο S&P 500 καταγράφει πλέον απώλειες σχεδόν 21% από το ρεκόρ του, επιστρέφοντας στην επικράτεια της bear market μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, και μάλιστα στο κλείσιμο. Μάλιστα, πλέον οι τεχνικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις πιθανότητες ενός «June Swoon», δηλαδή να οδηγηθεί κατευθείαν στις 3.400 μονάδες, υπό το βάρος των stop loss πωλήσεων.

Επίσης, τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες τους, αφού νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% την Τετάρτη, περισσότερο από τη μισή μονάδα που αναμένετο μέχρι τώρα.

«Όποιος θέλει να είναι bullish δεν μπορεί να βρει κάποιο asset που να ικανοποιεί το στόχο», σχολίασε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης της Cresset Capital. «Δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω αυτή τη στιγμή με τις αποτιμήσεις υπό αμφισβήτηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται και την κατεύθυνση της οικονομίας αβέβαιη».

Η αγορά αναζητεί κατεύθυνση

«Η αγορά θέλει κάποια σαφή και πειστικά στοιχεία ότι η Fed μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να ξεκινήσει ύφεση», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets.

Καταλύτης

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Παρασκευής αποδείχθηκε αρνητικός καταλύτης για τις αγορές, καθώς διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Επιθετικά σενάρια

Στο κλίμα αυτό αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και θα συνεχίσει με πιο επιθετικό ρυθμό. Τόσο η Barclays όσο και η Jefferies άλλαξαν τις προβλέψεις τους την Παρασκευή για να συμπεριλάβουν αύξηση 75 μονάδων βάσης για την Τετάρτη, αν και άλλοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μισή μονάδα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν την Παρασκευή την πρόβλεψή τους για να συμπεριλάβουν αύξηση μισής μονάδας τον Σεπτέμβριο, πέραν της αύξησης μισής μονάδας την Τετάρτη και άλλη μία τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα παράσχουν νέες προβλέψεις για τα επιτόκια που αντανακλούν έναν ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής, αλλά εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση μισής μονάδας την Τετάρτη.

Γενικά πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα είναι πλέον πιο πρόθυμη να διακινδυνεύσει την ύφεση για την καταπολέμηση του θερμού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή