Η εκρηκτική άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων που πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενο στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, συνεχίζεται και το πρωί της Δευτέρας, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού. Η εικόνα αυτή δυσχεραίνει της θέση χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και καθιστά δυσκολότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώθηκαν στο 4,383%, με το spread έναντι του γερμανικού να διευρύνεται πάνω από τις 280 μονάδες,

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ήταν  στο 3,867% με το spread στις 234 μονάδες, μια ανάσα από τις 250 μονάδων,  ένα όριο το οποίο θεωρείται ότι εισάγει στην «ζώνη κινδύνου» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 στo 1,535% ενώ η απόδοση του 2ετούς ανέβηκε πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, στο 1,028%, αυξημένη κατά 6 μ.β.

Σε υψηλά 15ετίας

Στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 3,1535%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε επίσης, και βρίσκεται περίπου στο 3,1762%. Και τα δύο πλησιάζουν σε μια τιμή, η οποία μπορεί να σημαδοτήσει ύφεση.

Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κινήθηκαν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες λόγω της υψηλότερης ευαισθησίας τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, ισοπεδώνοντας την ευρέως αναγνωρισμένη καμπύλη αποδόσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαίες μονάδες) τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, μετά τα τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ποντάρουν σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]