Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται το 2023, σύμφωνα με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ και πηγές του κλάδου που επικαλείται το Reuters. Οι αυξανόμενες τιμές του αργού και των καυσίμων συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην παγκόσμια οικονομία.

Η κατανάλωση καυσίμων έχει ανακάμψει από την ύφεση του 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία και πρόκειται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 φέτος. Όμως οι τιμές – ρεκόρ, αν και δεν επιβραδύνουν την κατανάλωση φέτος, επηρεάζουν τις προβλέψεις για το 2022 και τροφοδοτούν φόβους για βραδύτερη ανάπτυξη το 2023.

ΟΠΕΚ και ΔΟΕ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη του πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2023 στις 12 Ιουλίου. Η έκθεσή του, μαζί με την αντίστοιχη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που εδρεύει στο Παρίσι, θα τύχει στενής παρακολούθησης για ενδείξεις του πώς πρόκειται να εξελιχθεί η πολιτική εφοδιασμού του ΟΠΕΚ.

Εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ και πηγή εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Οργανισμού δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή λιγότερο το 2023, άνοδο μόλις 2%, σε σύγκριση με ανάπτυξη 3,36 εκατομμυρίων που αναμένεται το 2022.

Ο ΔΟΕ, που συμβουλεύει τις δυτικές κυβερνήσεις για την ενεργειακή πολιτική, θα δώσει την πρώτη πρόβλεψη της ζήτησης για το 2023 σε μηνιαία έκθεση που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος του.

Υψηλές τιμές και πτώση της ζήτησης

Ο ΟΠΕΚ έχει στραμμένη την προσοχή του σε σημάδια που δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα οδηγήσουν σε καταβαράθρωση της ζήτησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του αργού που αγγίζει τα 120 δολάρια το βαρέλι προκαλεί «καταστροφή της ζήτησης».

Άλλωστε οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου συχνά πρέπει να αναθεωρηθούν, δεδομένων των αλλαγών στις οικονομικές προοπτικές αλλά και των γεωπολιτκών αβεβαιοτήτων, που φέτος περιελάμβαναν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα λόγω κορωνοϊού.

Ο ΟΠΕΚ αρχικά προέβλεπε αύξηση της ζήτησης το 2022 στα 3,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στην πρώτη του πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021, αυξάνοντάς την αργότερα σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια πριν τη μειώσει στα 3,36 εκατομμύρια βαρέλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια