Για απελευθέρωση από τις ελληνικές αρχές του δεξαμενοπλοίου «Lana», το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε δεσμευθεί ανοιχτά της Καρύστου, κάνει λόγο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τεχεράνης Mehr.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ανέφερε ότι το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο «Lana» που κατασχέθηκε τον Απρίλιο από την Ελλάδα δεν κρατείται πλέον και το φορτίο θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς, ακυρώνοντας τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να δίνεται λύση στο αδιέξοδο, μετά το ρεσάλτο των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα για την δέσμευση του φορτίου του «Lana». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας και τη δικαστική απόφαση, αναμένεται αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας.

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα