Κατά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (από τα 167 στα 67 εκατ. κ.μ.) μειώθηκε μέσα σε περίπου 24 ώρες η ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχει η ρωσική Gazprom τη Γερμανία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1.

Την Τρίτη η παροχή αερίου μειώθηκε από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ., για να ακολουθήσει την Τετάρτη νέα μείωση περιορίζοντας το φυσικό αέριο που ρέει μέσω του αγωγού στα 67 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Το πρόβλημα με τους στροβίλους

Επισήμως, η Gazprom αποδίδει τις μειώσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει με εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που επικαλείται ο ρωσικός κολοσσός αφορά την καθυστερημένη επιστροφή συμπιεστών αερίου που είχε αναλάβει να επισκευάσει η Siemens. Οι αεριοστρόβιλοι της Siemens κατασκευάζονται στον Καναδά και πρέπει να αποστέλλονται τακτικά πίσω για συντήρηση, σύμφωνα με τη Siemens Energy, που επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος ένας από τους στροβίλους βρίσκεται στο Μόντρεαλ.

«Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, είναι επί του παρόντος αδύνατο για τη Siemens Energy να παραδώσει τους αναβαθμισμένους αεριοστρόβιλους στον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», ανέφερε η εταιρεία.

Οι φόβοι για ενεργειακό εκβιασμό

Ωστόσο, στο Βερολίνο υπάρχουν φόβοι και εκτιμήσεις ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ξανά το φυσικό αέριο ως ενεργειακό όπλο για άσκηση πίεσης στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ταράξει τις αγορές και να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι περιορισμοί αναζωπύρωσαν τις εντάσεις με τη Μόσχα, που είχαν καταλαγιάσει αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν τρόπους να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ικανοποιώντας το αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Χάμπεκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μείωση των παραδόσεων αερίου οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Όλιβερ Κρίσχερ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη διάσωση μέσω πακέτου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της Gazprom Γερμανίας. Ο περιορισμός των ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία άλλωστε, ενισχύει αυτή την εκδοχή.

«Φωτιά» στις τιμές

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά. Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν στα 120,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης