Εξηγήσεις για τις ποσότητες βενζίνης που διαθέτουν στην αγορά ζήτησε  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τις πετρελαϊκές εταιρείες, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης του με τις Big Oil, τις οποίες κατηγορεί ότι εκμεταλλεύονται την έλλειψη εφοδιασμού για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η επιστολή του προέδρου

Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε με γραπτή επιστολή σε στελέχη των Marathon Petroleum Corp, Valero Energy Corp και Exxon Mobil Corp επισημαίνοντας  ότι έχουν μειώσει τη διύλιση πετρελαίου για να ενισχύσουν τα κέρδη τους, σύμφωνα με το Reuters, που είδε την επιστολή. «Σε περίοδο πολέμου, δεν είναι αποδεκτά τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων ναι είναι πολύ πάνω από το κανονικό και να μετακυλίονται απευθείας στις αμερικανικές οικογένειες δεν είναι αποδεκτά», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη διύλισης οδηγεί τις τιμές της βενζίνης σε υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές του πετρελαίου.

«Η έλλειψη δυναμικότητας διύλισης – και τα επακόλουθα πρωτοφανή περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων – αμβλύνουν τον αντίκτυπο των ιστορικών δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνησή μου για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών που προκαλεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές ».

Η ίδια επιστολή αποστάλθηκε και σε στελέχη των Phillips 66, Chevron Corp, BP και Shell, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αυξάνει την πιέση στις πετρελαϊκές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης. 

Ο πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα, θέλει τώρα να επιταχύνει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος. «Η Exxon έβγαλε περισσότερα χρήματα από τον Θεό φέτος», δήλωσε ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα. Η Exxon κατέγραψε καθαρά έσοδα 5,48 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, διπλάσια από το προηγούμενο έτος, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει ισχυρά κέρδη και την επόμενη χρονιά. 

Στο τραπέζι με τις Big Oil

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ σχεδιάζει να διοργανώσει έκτακτη συνεδρίαση για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι διυλιστές στις υψηλότερες τιμές, δήλωσε ο Μπάιντεν, ζητώντας προηγουμένως απάντηση από τις πετρελαϊκές εταιρείες.Είπε ότι θα πρέπει να προσέλθουν με «συγκεκριμένες ιδέες»  για την αύξηση της διύλισης πετρελαίου μαζί με μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχουν μειώσει την παραγωγή.

«Είμαστε σε πολεμική κατάσταση», επισημαίνει η Γκράνχολμ σε συνέντευξή της στο MSNBC. «Η τιμή του πετρελαίου και η τιμή του φυσικού αερίου τροφοδοτούν το υψηλό κόστος, το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό ο πρόεδρος  ζητά από τους εγχώριους και διεθνείς παραγωγούς μας να παράγουν περισσότερο». Συμπληρώνει ότι «Δεν είμαστε εναντίον του κέρδους» αλλά  «όταν υπάρχει αύξηση του κέρδους κατά 225% χρόνο με το χρόνο, αυτό δείχνει κάτι άλλο. »

Τέλος, την επιβολή πρόσθετου φόρου 21% στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που χαρακτηρίζονται «υπέρογκα» θα προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας Ρον Γουάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια