Οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν μαζικά μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και αναμένουν από την ΕΕ να εξαλείψει σταδιακά την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ΕΕ στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου, η σημερινή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων (59 %) είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με την αντίδραση της δικής τους κυβέρνησης (57 %). Οι ανθρωπιστικές δράσεις είναι αυτές που στηρίζουν περισσότερο οι πολίτες (93 %) και, στη συνέχεια, ενέργειες για την υποδοχή στην ΕΕ των Ουκρανών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο (91 %). Το 80 % συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, των ρωσικών εταιρειών και Ρώσων ιδιωτών και το 70 % με τη χρηματοδότηση της προμήθειας και παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Άμυνα και ασφάλεια

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (81 %) τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν την άποψη αυτή σε κάθε χώρα. Επιπλέον, το 93 % συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού όσον αφορά την υπεράσπιση του εδάφους της ΕΕ και το 85 % πιστεύει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία σε αμυντικά θέματα σε επίπεδο ΕΕ.

Ενεργειακή αυτονομία

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει επίσης ότι οι πολίτες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της RePowerEU. Για το 87 % των συμμετεχόντων, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν. Το 80 % συμφωνεί ότι η ενεργειακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στην προάσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ. Το 86 % πιστεύει ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, ενώ το 87 % πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ. Το 85 % θα ήθελε η ΕΕ να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το 85 % των Ευρωπαίων έχουν τη γνώμη ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους και το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καινοτομία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αν και το 49 % φοβάται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία μας, το 83 % πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους μεγαλύτερων οικολογικών καταστροφών που μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Επιπλέον, το 81 % πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να περιορίσουν την τιμή που πληρώνουμε για την ενέργεια που καταναλώνουμε.

Βασικές προτεραιότητες

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως τομείς υψηλής προτεραιότητας για το 2022 την άμυνα και την ασφάλεια (34 %) και «την ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΕ και των κρατών μελών της ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό» (26 %). Άλλες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης (24 %), του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής (22 %) και της ανεργίας (21 %).

Η πανδημία του κορωνοϊού

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού (58 %) και με τον τρόπο με τον οποίο τη χειρίστηκε η δική τους κυβέρνηση (59 %).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΑΠΕ: 400 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και αύξηση ισχύος
Green |

Έρχεται αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και αύξηση ισχύος

Στόχος η σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και αιολικών), η υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του ηλεκτρικού δικτύου σε σημαντικούς οικισμούς και ευαίσθητες αστικές περιοχές - Με ΚΥΑ εγκρίθηκαν τα πρώτα 112 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Απολιγνιτοποίηση: Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω
Green |

Απολιγνιτοποίηση: Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω

Με μεγάλη καθυστέρηση προκηρύχθηκε χθες ο διαγωνισμός για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ζώνης απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας. Μειώθηκαν από 164.000 σε περίπου 100.000 στρέμματα οι λιγνιτικές εκτάσεις που θα αποδοθούν προς αποκατάσταση