Προβληματισμοί προκύπτουν σχετικά με την καλοκαιρινή σεζόν και τα ταξίδια το φετινό καλοκαίρι, δεδομένων των αυξήσεων τιμών και της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Εντούτοις, οι πολίτες δεν φαίνονται πρόθυμοι να ακυρώσουν τα σχέδιά τους καθώς, μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, ανυπομονούν για τις «μικρές τους αποδράσεις».

Σύμφωνα με το CNBC, 75% μείωση σημείωσαν στην πλατφόρμα Twitter, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οι συζητήσεις που αφορούν ταξίδια, ενώ κατά 680% αυξήθηκαν, κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, οι συζητήσεις σχετικά με τις αυξήσεις τιμών βενζίνης και ταξιδιών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Sprout Social.

Παρά τα συνολικά προβλήματα που προκύπτουν, οι προοπτικές για τα καλοκαιρινά ταξίδια παραμένουν ισχυρές, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου. Πολλοί ταξιδιώτες, παράλληλα, εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους εν όψει των νέων δεδομένων, χωρίς, ωστόσο, να σκοπεύουν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδιά τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Καμία ακύρωση ταξιδιών

Σύμφωνα με τον James Thornton, διευθύνοντα σύμβουλο της Intrepid Travel, ταξιδιωτικής εταιρείας με έδρα τη Μελβούρνη, «αυτό το καλοκαίρι δεν έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά ακυρώσεων κρατήσεων», ενώ συνεχίζει προσθέτοντας ότι «παρά την αύξηση του κόστους ζωής, οι κρατήσεις για ταξίδια έχουν υπερδιπλασιαστεί».

Ο David Mann, επικεφαλής οικονομολόγος του Mastercard Economics Institute, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές δεν φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για όσους θέλουν να ταξιδεύσουν αυτό το καλοκαίρι, ειδικά σε μέρη στα οποία έγινε πρόσφατα άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, όπως η Ασία και ο Ειρηνικός.

Ταυτόχρονα, νέα έρευνα έδειξε ότι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τα σχέδιά τους εν όψει των αυξανόμενων τιμών. Παρόλο που, όπως φάνηκε  από έρευνα, το 77% των πολιτών υποστηρίζει ότι ανησυχεί «εξαιρετικά» ή «πολύ» για τις αυξήσεις τιμών, περισσότερο από το 40% εξ αυτών έχουν ήδη οργανώσει το ταξίδι τους για το φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Μαΐου «Tripadvisor Index».

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους κατοίκους της χώρας αναφέρουν ότι θα περιορίσουν, φέτος, τα έξοδά τους για φαγητό και ρούχα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποιο ταξίδι.

Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αντίστοιχα, έρευνα έδειξε ότι, τον Μάρτιο, το 23% των πολιτών σκόπευε να αναβάλει τα σχέδιά του εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, περισσότερο από το 55% των Αμερικανών σκοπεύει να πάει κάποιο ταξίδι για την αργία της 4ης Ιουλίου.

Αλλαγή σχεδίων για να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες

Σε αλλαγές σχεδίων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές συνθήκες προβαίνει η πλειονότητα των πολιτών, αλλά όχι, όμως στην ακύρωσή τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ, Zeta Global, αύξηση παρατηρείται στα ταξίδια που γίνονται για σκοπούς «περιποίησης», όπως σπα, ενώ τα ταξίδια για «εκπαιδευτικούς σκοπούς», π.χ. σε μουσεία ή εθνικά πάρκα, έχουν ελαττωθεί σημαντικά, κατά περισσότερο από 50%.

Δεδομένης της εκτόξευσης τιμών βενζίνης, έχει, ακόμη, παρατηρηθεί σημαντική μείωση στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ιδιαίτερα σε μέρη όπου οι τιμές καυσίμων είναι «στα ύψη», όπως η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον.

Παρά, όμως, τις συνολικές δυσκολίες, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείωση κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες, με την πληρότητά τους, σε περιοχές όπως το Λας Βέγκας, να αγγίζει το 95%.

To ενδιαφέρον για ταξίδια προς Ασία, Ευρώπη και Νότια Αμερική αυξήθηκε, επίσης, κατά περισσότερο από 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τέλος, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία Zeta Global, τον Μάιο σημείωσαν άνοδο 365%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός