Νέα βουτιά κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς οι αλλαγές των πολιτικών από τις περισσότερες πλέον κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκαλούν ιστορικές μετατοπίσεις προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι το ΧΑ, η οικονομία του οποίου δεν είναι καν σε επενδυτική βαθμίδα.

Κάτω από τις 820 μονάδες

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 815,27 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς σημείωσε απώλειες 2,82%, με την πτώση από την αρχή του μήνα να ξεπερνάει πλέον το 5%. Μάλιστα σήμερα ο τζίρος έφτασε στα 81 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγάλο μέρος της προσφοράς δεν απορροφήθηκε από τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί.

Βέβαια το κλίμα σήμερα δεν διέφερε από αυτό που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε καθεστώς ισχυρών πιέσεων, υπό το βάρος της αβεβαιότητας της μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο της καταπολέμησης, ή έστω της προσπάθειας για κάτι τέτοιο με τα αναλογικά μέσα του ασύμμετρα υψηλού πληθωρισμού.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο μείγμα καταλυτών παγκοσμίως, που δεν μπορεί να μην επηρεάσει και το ΧΑ. Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας όμως μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Και μέσα σε αυτά δεν είναι οι ελληνικές μετοχές ή ομόλογα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν καν επενδυτική αξιολόγηση.

Μεγάλες οι τεχνικές δυσκολίες

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό το ΧΑ να μην μπορεί να διαχειριστεί τις αναταράξεις των κεφαλαιακών μετατοπίσεων, ακόμη και εάν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε καλύτερο ρυθμό από ότι σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτές οι μετατοπίσεις ενδεχομένως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, εάν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες περιόδους της ιστορίας, με το ΧΑ να χρειάζεται να υψώσει άμυνες εάν δεν θέλει να ξαναβρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τεχνικά, ο γενικός δείκτης οδεύει στο να δοκιμάσει και πάλι τη ζώνη των 800 μονάδων. Αν τώρα χάσει και αυτά τα επίπεδα θα δούμε και πάλι μία κίνηση σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως τα χαμηλά του Μαρτίου. Ίσως όμως στο ενδιάμεσο ενεργοποιηθεί κάποιο αγοραστικό σήμα, με πρώτο στόχο την περιοχή των 850 μονάδων.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική ηγήθηκαν των απωλειών, αφού αυτές ξεπέρασαν το 5%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Eurobank, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ. Motor Oil και Ελλάκτωρ κατάφεραν να κλείνουν σε θετικά εδάφη, με την Coca Cola να κλείνει στο +1,42%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών