Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εκτός από την κατοχύρωση των χθεσινών κερδών επιχειρούν μια πρώτη προσαρμογή μετά και τις τελευταίες αποφάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,7%, με τον κλάδο των λιανεμπόρων να χάνει 2,3%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,48% στις 7.238 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,52% στις 13.409 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 5.961 μονάδες.

Αν και η ΕΚΤ κατάφερε χτες να δώσει μια καλύτερη προοπτική για τις πιθανές παρεμβάσεις της στο μέτωπο της στήριξης του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων, η έλλειψη λεπτομερειών συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές. Η ΕΚΤ δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις της, ούτε και έδωσε χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο που σκοπεύει να ανακοινώσει προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά την περίοδο της σύσφιξης.

Την ίδια ώρα, η Federal Reserve προχωρά πιο επιθετικά στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, με πολλά κεφάλαια να επιστρέφουν σε αμερικανικά εδάφη αναζητώντας εκεί τα assets που επωφελούνται από την πολιτική αυτή, όπως το δολάριο. Βέβαια, όλες οι κινήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή, αυτόν της προστασίας από τον πληθωρισμό, αλλά και της προοπτικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι η τελευταία κεντρική τράπεζα που θα δημοσιεύσει την απόφασή της για τα επιτόκια σήμερα και αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και επιδείνωσης των ισοτιμιών του νομίσματος της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές