Σε αύξηση των επιτοκίων προχωρούν η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών, τροφοδοτούμενος από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Τελευταία εξέλιξη, η πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία επιμένει στη στρατηγική σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Η BoE αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1,25%, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Αγγλίας στέλνει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη πιο δυναμικά εάν χρειαστεί, προκειμένου να εξουδετερώσει τους κινδύνους του πληθωρισμού που ξεπερνά το 11%.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων η στερλίνα δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς διολισθαίνει κατά 1% έναντι του δολαρίου και κατά 0,6% έναντι του ευρώ.

Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2007

Νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στον υψηλό του πληθωρισμό, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Παράλληλα, η SNB στέλνει μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει και σε περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου, οι οποίες θα είναι απαραίτητες στο άμεσο μέλλον για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί περίπου στο 2% έναντι του ευρώ.

Ήταν η πρώτη αύξηση από την SNB εδώ και 15 χρόνια και ήρθε λίγο μετά την αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο κόστος δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Η επιθετική κίνηση της Fed

Ειδικότερα, η Federal Reserve προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 28 χρόνων, κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η επιθετική δέσμευση της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει ήδη κινητοποιήσει μια σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών που αντικατοπτρίζονται στα στεγαστικά δάνεια και στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και είναι πιθανό να επιβραδύνει τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο ανησυχούν για τον πληθωρισμό, είναι ότι στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, έχει αφαιρεθεί η φράση που χρησιμοποιείται εδώ και μήνες ότι η FOMC «αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή». Η δήλωση αναφέρει απλώς ότι η Fed «είναι σθεναρά αφοσιωμένη» στον στόχο.

Εκτιμήσεις

Οι αξιωματούχοι προσανατολίζονται σε σταθερές αυξήσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο της χρονιάς, με σενάρια για επιπλέον αυξήσεις 75 μονάδων βάσης και με το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 3,4% στο τέλος του έτους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 και αρκετό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, για να επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία τους επόμενους μήνες και να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή