Μήνυμα πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου στέλνει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο Reuters πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο CEO του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού δήλωσε ότι η Gazprom δεν βλέπει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εξοπλισμό στον σταθμό συμπίεσης Portovaya. Επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που έχει σταλεί για συντήρηση στον Καναδά από τη γερμανική Siemens Energy, η Gazprom έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε μείωση των ποσοτήτων αερίου που διοχετεύει στη Γερμανία σε μόλις 40% των συνηθισμένων επιπέδων.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία του λόγω προβλημάτων στις εργασίες επισκευής των τουρμπινών του στον Καναδά.

«Φωτιά» στις τιμές

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά.

Την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα