Σε ταχύτητες 5G συνδέεται πλέον στο Internet ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ. Μάλιστα, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια, την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα, ο πλανήτης συνδέεται στο άρμα του 5G με ταχείς ρυθμούς.

Το 2022, οι συνδέσεις 5G αναμένεται να ξεπεράσουν το ορόσημο του 1 δισ., για να φτάσουν το 1,2 δισ., αριθμός σχεδόν διπλάσιος έναντι του 2021. Με ορίζοντα το 2026, το ένα τρίτο των παγκόσμιων συνδέσεων δικτύου, ήτοι συνολικά 4,5 δισ. συνδέσεις, αναμένεται να είναι 5G.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι – έως το 2026 – το 5G θα είναι σε καλό δρόμο, ώστε να γίνει μια ώριμη τεχνολογία σε προηγμένες αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, η μετάβαση στο 5G θα είναι εμφανής σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

«Οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G απολαμβάνουν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2022. Η ζήτηση για το 5G παραμένει ισχυρή, καθώς οι νέες εκκινήσεις δικτύων μετά από την πανδημία τονώνουν την ανάπτυξη των συνδέσεων. Ωστόσο, η περαιτέρω πρόοδος επιβραδύνεται από το μακροοικονομικό κλίμα», σχολιάζει σε ειδικό report της η CCS Insight.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Βέβαια, οι αναλυτές δεν αγνοούν το γεγονός ότι η αγορά του 5G επηρεάζεται από το μακροοικονομικό κλίμα και τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, όπως εξηγούν, παρά το γεγονός ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας καθυστέρησαν σε έναν βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, η αγορά βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση, καθώς μπαίνουμε στο 2ο εξάμηνο του 2022, με τη μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα 5G να αυξάνεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Η χρήση της ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας σε smartphone, tablet, φορητούς υπολογιστές και άλλες παρόμοιες συσκευές θα αντιπροσωπεύει το 99% των συνδέσεων 5G παγκοσμίως το 2022.

Κι αυτό καθώς σταδιακά η συνδεσιμότητα 5G γίνεται, πλέον, τυπικό χαρακτηριστικό των premium smartphones, αλλά και μιας μερίδας των κινητών της μεσαίες κατηγορίας τιμών. Για την ακρίβεια, το 44% του συνόλου των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων το 2022 αναμένεται να αφορά σε συσκευές με συνδεσιμότητα 5G.

«Αυτό συμβαίνει παρά τις προσδοκίες για μια αδύναμη χρονιά για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, που πλήττεται από τους περιορισμούς της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, αυτή η αρνητική τάση είναι λιγότερο έντονη στο τμήμα 5G, το οποίο έχει προτεραιότητα από τους κατασκευαστές chipset και τηλεφώνων και βρίσκεται στο πιο ακριβό τμήμα της αγοράς με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπου η ζήτηση παραμένει ισχυρή», αναφέρει η CCS Insight.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία