Χωρίς να μετακινηθεί ούτε εκατοστό προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Microsoft για τη δημιουργία των τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική. Ο τεχνολογικός κολοσσός, που μέσα στην τελευταία διετία έχει σχεδόν διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό του στην Ελλάδα από τα 140 στα 270 άτομα, θα συνεχίσει να ανοίγει θέσεις εργασίας, επενδύοντας στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σε όποιο μεγάλο έργο στηρίζεται στη δύναμη της πλατφόρμας θα δώσουμε το παρών», είπε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία ψηφιοποίησης της χώρας.

Ξεκαθαρίζοντας πως η επένδυση στα datacenters βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Microsoft, που αναπτύσσει διεθνώς πολλά αντίστοιχα πρότζεκτ, ο κ. Μιχαλόπουλος σχολίασε πως η επιλογή της Ελλάδας ήταν η σωστή κίνηση στη σωστή στιγμή. Επί του παρόντος, προχωρά η αδειοδότηση του πρότζεκτ, που παρότι είναι ενταγμένο στις στρατηγικές επενδύσεις έχει διάφορα στάδια και χρειάζεται χρόνο. «Προχωράμε προσεκτικά. Εάν κάποιος μας έλεγε να κάνουμε εκπτώσεις, θα λέγαμε όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα, εφόσον ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, θα είναι ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για το «τριπλό» data center region που θα αναπτυχθεί σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι να συνεργαστεί με εγχώριες εταιρείες. Ο κ. Μιχαλόπουλος επανέλαβε την εκτίμηση πως ο ορίζοντας λειτουργίας είναι τα 2 με 3 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αποτύπωμα της επένδυσης εκτιμάται περί το 1 δισ. ευρώ.

Αντίδοτο στον πληθωρισμό

Μέσα στο περιβάλλον του διεθνώς καλπάζοντος πληθωρισμού, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος, είναι πια πολλές οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς, καθώς και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Διευκολύνει, ακόμη, τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, η οποία στη σημερινή συγκυρία αποτελεί το «κλειδί» για την κάλυψη του χάσματος με το οποίο οι χώρες έρχονται όλο και συχνότερα αντιμέτωπες.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την πορεία ψηφιοποίησης της χώρας. «Έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή ορμή στον δημόσιο τομέα, που καλλιεργεί μια κουλτούρα ψηφιακού μετασχηματισμού», ανέφερε, εξηγώντας πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται να καλύψουν το κενό στη χρηματοδότηση των έργων. Χαρακτηρίζοντας την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως το μεγαλύτερο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «GR for Growth», στην οποία εντάσσεται μεταξύ άλλων και η εκπαίδευση 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, τον τελευταίο χρόνο, προχώρησε η επιμόρφωση 3.500 δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στον τομέα του ΙΤ.

Αυξάνεται η ζήτηση για cloud

Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με μελέτες φορέων της αγοράς, ποσοστό 95% των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογίες cloud. Όμως το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 50%, όταν πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( με ως 50 εργαζόμενους). Είναι ενδεικτικό ότι, μέσα στη πανδημία που πυροδότησε των ψηφιακό μετασχηματισμό, ποσοστό 20-30% των ΜμΕ δεν έκαναν καμία επένδυση στην τεχνολογία.

Ακολουθώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου, σε ορισμένες δε περιπτώσεις καταγράφοντας και καλύτερες επιδόσεις, η MicrosoftΕλλάδος παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με voucher, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Προχωρά ακόμη σε εκσυγχρονισμό του δικτύου συνεργατών της για να επιτύχει μεγαλύτερη διείσδυση.

Διαβλέποντας δε ότι το μέλλον είναι στη low-code λογική, μέσω power apps θα δίνει την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, μη προγραμματιστές, να φτιάχνουν εφαρμογές που χρειάζεται η επιχείρησή τους. Πρόκειται για απλές εφαρμογές που δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις, όπως για την οργάνωση των ραντεβού ή για τις άδειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μιχαλόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες, τονίζοντας πως η χώρα είναι απαραίτητο να εντάξει τον προγραμματισμό στα σχολεία. «Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ πίσω. Θα πρέπει να μάθουμε κώδικα στο σχολείο, να κάνουμε προγραμματισμό σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία», επισήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ