Στα επίπεδα του 2020 αναμένεται -με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί- να κινηθεί τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων στην χώρα μας. Το 2021 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και την εξαγωγή των καλοκαιρινών φρούτων, λόγω των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρόλα αυτά, στη μέχρι σήμερα πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 18%, η οποία οφείλεται στην χαμηλή κατανάλωση στις κύριες αγορές αλλά και στην έλλειψη εργατών γης.

Στο μεταξύ, ανοδική είναι η πορεία των εξαγωγών σε βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα βερίκοκα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 58,8% φτάνοντας τους 7.361 τόνους, τα ροδάκινα κατά 27% (4.633 τόνοι) και τα νεκταρίνια κατά 1,9% (1.552 τόνοι).

Την ίδια στιγμή, αρνητικό πρόσημο κατά 7,1% καταγράφει το κεράσι φτάνοντας τους 10.137 τόνους, αλλά και το καρπούζι, του οποίου οι ποσότητες προς εξαγωγή είναι μειωμένες κατά 24,6% (82.732 τόνοι).

Στους 70.235 τόνους φτάνουν οι εξαγωγές φράουλας από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 16 Ιουνίου 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,8%.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντομάτας την ίδια περίοδο περίοδο (από 1/1 έως 16/6/2022) παρουσιάζουν μια μείωση κατά 23%  έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το 76,9% των ποσοτήτων εξήχθησαν στην Βουλγαρία και το 8,3% στην Ρουμανία.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ντομάτας από 1/5 έως 16/6/2022 ανήλθαν σε 2.023 τόνους, εκ των οποίων και οι 372 τόνοι ήταν από Αλβανία, οι 471 τόνοι από την Τουρκία και οι 446 τόνοι από Ολλανδία.

Διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων

«Δυστυχώς εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατευθείαν απ’ τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Έλληνες, Βαλκάνιους κ.ά εμπόρους»», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, καλώντας τις αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα

Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε ευπαθή είδη τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από χώρες εκτός ΕΕ λόγω εκτεταμένων τελωνειακών ελέγχων σε λιμάνια και αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου με τις καθυστερήσεις αυτές να συμβαίνουν ακόμη και όταν τα τελωνειακά έγγραφα είναι σωστά συμπληρωμένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO