Την δέσμευση της Federal Reserve στην μείωση του πληθωρισμού επανέλαβε ο Τζερόμ Πάουελ σε σημερινές δηλώσεις του σε διάσκεψη για τον παγκόσμιο ρόλο του αμερικανικού νομίσματος.

«Οι συνάδελφοι μου και εγώ είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» υποστήριξε ο επικεφαλής της Fed, επισημαίνοντας πως η ισχυρή δέσμευση της Fed στην σταθερότητα των τιμών συμβάλει στην αυξημένη εμπιστοσύνη προς τον ρόλο του δολαρίου.

«Η δέσμευση της Fed στο διπλό μας στόχο και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενθαρρύνει την διεθνή κοινότητα στο να κρατάει και να χρησιμοποιεί δολάρια» υποστήριξε. Ο διπλός στόχος της Fed συνιστά στην σταθερότητα των τιμών και την επίτευξη πλήρους απασχόλησης.

Οι δηλώσεις Πάουελ ήρθαν μόλις δύο ημέρες μετά την δυναμική ανάληψη δράσης από το συμβούλιο, που προχώρησε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και έστειλε σήμα για πιθανή νέα μεγάλη αύξηση κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Το ψηφιακό δολάριο 

Με δεδομένο πως η ομιλία του επικεφαλής της Fed ήταν αφιερωμένη κυρίως στο δολάρια και το ρόλο του στο παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα, ο κ. Πάουελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προοπτική ενός ψηφιακού δολαρίου.

«Ένα αμερικανικό CBDC (Central Bank Digital Currency) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διατήρηση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποταμιευτικού νομίσματος» σχολίασε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

«Καθώς μελετάμε το θέμα, θα σκεφτόμαστε όχι μόνο την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, αλλά και το πώς θα εξελιχτεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η Fed ολοκληρώνει μια τετράμηνη περίοδο διαβουλεύσεων για το ζήτημα του ψηφιακού δολαρίου και ήδη κάποια στελέχη της έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας του. Ανάμεσα τους η νέα αντιπρόεδρος της Fed, η Λάελ Μπρέναρντ καθώς και ο κυβερνήτης Κρις Γουάλερ.

Συνολικά δέκα χώρες έχουν προχωρήσει στην δημιουργία CBDC, ενώ άλλες 105 μελετούν την πιθανότητα αυτή. Πάντως, σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει πράγματι στην δημιουργία ψηφιακού δολαρίου σίγουρα θα επηρεάσει τα δεδομένα, ωθώντας γρήγορα και άλλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς να την ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή