Πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve και βέβαια οι επιπτώσεις του πολέμου αυξάνουν τις πιθανότητες επιβράδυνσης της, αν όχι και υποχώρησης της σε ύφεση.

Η Bank of America σε έκθεση της ανέβασε στο 40% τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας την επόμενη χρονιά, μετά την επιβράδυνση της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση-σφυγμομέτρηση του Conference Board μεταξύ των CEOs της Wall Street που έδειξε πως και τα «μεγάλα κεφάλια» της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής ανησυχούν πλέον έντονα για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης, με αρκετούς δε, να θεωρούν αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη.

Πραγματικά, η νέα έρευνα του Conference Board έδειξε πως το 60% των CEOs «βλέπει» ύφεση μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Μάλιστα, ένα 15% πιστεύει πως ο τομέας τους έχει ήδη εισέλθει ουσιαστικά σε επίπεδα ύφεσης.

Ο ρόλος της Fed

Αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειες που πυροδότησε ο πόλεμος είχαν ήδη αλλάξει τα δεδομένα για την αμερικανική, αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία, σημείο-κλειδί για την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος εσχάτως στάθηκαν τα συνεχιζόμενα κακά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού και η αναγκαστική αντίδραση της Fed, που επιτάχυνε τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο προχώρησε σε δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από το 1994, ενώ συνάμα έστειλε σήμα και για πιθανή ανάλογη αύξηση κατά το συμβούλιο του Ιουλίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ένας μετά τον άλλον οι οικονομικοί αναλυτές και οι αμερικανικές τράπεζες ξεκίνησαν να αναθεωρούν επί τα χείρω τα στοιχεία τους για την πορεία της οικονομίας, αλλά και του χρηματιστηρίου.

Με τον δείκτη S&P 500 να έχει πλέον περάσει επισήμως το κατώφλι του bear market, οι αναλυτές της JPMorgan σχολίασαν πως η υποχώρηση του δείκτη «δείχνει» πως οι πιθανότητες υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε επίπεδα ύφεσης έχουν ανέβει στο 85%.

Ο τυφώνας είναι… εδώ! 

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως ο CEO της τράπεζας, ο Τζέιμι Ντίμον ήταν από τα πρώτα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής που είχε ήδη βγει δημοσίως, από τις αρχές του μηνός, και είχε προειδοποιήσει πως έρχεται… τυφώνας(!) στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι για την ώρα οι συνθήκες μοιάζουν σχετικά καλές. «Είναι πολύ, πολύ απίθανο να καταφέρει η Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση» είχε σχολιάσει. Και τότε ακόμη η Fed βρισκόταν σε ένα μονοπάτι μετριοπαθών αυξήσεων.

Γρήγορα στο ίδιο μοτίβο ακολούθησαν και άλλα ονόματα της αγοράς, από την Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup έως τον Ίλον Μασκ της Tesla.

Μιλώντας σε επενδυτικό πάνελ προ ημερών, ο CEO της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν υποστήριξε πως η απειλή της ύφεσης πλησιάζει με τις πιθανότητες πλέον να έχουν ανέβει στο 50:50.

Πιο απαισιόδοξος ο μεγαλοεπενδυτής και μεγιστάνας του hedge fund Omega Advisors, Λίον Κόπερμαν τόνισε σε συνέντευξη του στο CNBC πως η ύφεση το 2023 είναι σχεδόν βέβαιη, μαζί δε, με μια καθίζηση των μετοχών σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 40%!

Θυμίζουμε πως αυτή την εβδομάδα και οι τρεις βασικοί επιμέρους δείκτες της Wall Street έκλεισαν με απώλειες, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ειδικά δε, ο S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του από τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε ξεκινήσει το μεγάλο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού. Ο S&P 500 έχασε 5,79% ή 23% σε ετήσια βάση «γλιστρώντας» σε bear market. Και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες ούτε για την νέα εβδομάδα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή