Ούτε ένα ούτε δύο. Επτά νέα retail parks θα διαθέτει η Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εάν το επενδυτικό πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Πρόκειται για σειρά νέων εμπορικών πάρκων, που αναπτύσσονται σε Αττική, Πάτρα και Κρήτη, ενώ η Trade Estates θα προχωρήσει άμεσα στην εξαγορά ακόμη δύο retail parks σε ισάριθμες πόλεις της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα εμπορικά πάρκα σε Ιωάννινα και Λάρισα, στα οποία λειτουργούν μάλιστα δύο μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ.

Αναλυτικά, στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, στο οποίο ήδη περιλαμβάνονται retail parks τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πειραιώς) όσο και στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Κύπρος), θα προστεθούν 4 νέα σε Πάτρα, Ηράκλειο, Σπάτα και Χαλάνδρι (Δουκ. Πλακεντίας) όπου η ΑΕΕΑΠ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Ten Brinke Hellas αναπτύσσοντας από κοινού τα εν λόγω εμπορικά πάρκα.

Διαβάστε επίσης: Trade Estates: Πώληση στρατηγικού ποσοστού και οι 5+1 επενδύσεις

Μόλις ολοκληρωθούν οι αναπτύξεις, τα εμπορικά πάρκα θα αποκτηθούν από την Trade Estates, όπως συνέβη με το retail park στη συμβολή των οδών Κηφισού και Πειραιώς, στο Μοσχάτο με χρήστες την ΑΒ Βασιλόπουλος, τη McDonald’s, LC Waikiki, Μουστάκας, καθώς και το πρώτο κατάστημα της πολωνικής αλυσίδας Pepco.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και η McDonald’s θα είναι οι χρήστες και στο ακίνητο του Χαλανδρίου.

Ελληνικό

Σε ότι αφορά το retail park στο Ελληνικό πρόκειται για μία επένδυση 55-60 εκατ. ευρώ συνολικής επιφάνειας 44.000 τ.μ εκ των οποίων τα 14.000 τ.μ. θα μισθωθούν από εταιρείες του ομίλου. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν ένα μεγάλο IKEA και ένα κατάστημα της Intersport.

Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις με αρκετούς λιανέμπορους για την υπόλοιπη έκταση.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου.

Το εμπορικό πάρκο της Trade Estates θα είναι όμορο του Vouliagmenis Mall, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας με επιφάνεια 130.000 τ.μ.

Assets αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η αξία των Real Estate Assets της Trade Estates, που ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ μετά την απόσχιση 5 καταστημάτων ΙΚΕΑ και ενός αποθηκευτικού χώρου, σήμερα φθάνει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 200 εκατ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Στόχος της Trade Estates είναι να προχωρήσει σε IPO μέχρι το τέλος του χρόνου, με τα αντληθέντα κεφάλαια να υπολογίζονται έως 100 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα αναμένεται να διαθέσει ποσοστό 10%-15% της εταιρείας μέσω private placement.

Οι επενδύσεις σε logistics

Εκτός από τα νέα εμπορικά πάρκα, στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνεται και ο τομέας των logistics.

Η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis είναι ιδιοκτήτρια του νέου logistics center στα Οινόφυτα, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του κλάδου των αθλητικών ειδών (Intersport και Athlete’s Foot) και αργότερα των προϊόντων υγείας και ευεξίας (Holland & Barret).

Διαχειρίστρια στο αυτοματοποιημένο αυτό κέντρο logistics, το οποίο θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα και εξυπηρετεί τα 120 καταστήματα των αθλητικών καθώς και το e-commerce της εταιρείας, είναι η Trade Logistics, η οποία καταβάλει ενοίκιο για την μίσθωση του ακινήτου.

Η επένδυση ανήλθε περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογηθεί και επένδυση 6 εκατ. ευρώ στις νέες αποθήκες για την ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, με ιδιοκτήτρια επίσης την Trade Estates.

Επιπλέον δρομολογείται η ανάπτυξη νέου logistics center σε έκταση άνω των 50 στρεμμάτων στην Ελευσίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.