Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς και η οικονομία της πρόκειται να αναπτυχθεί τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, αρνούμενος ότι η νομισματική ένωση αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη πριν από δέκα χρόνια.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και επικεφαλής της ομάδας υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές από περιβάλλον της κρίσης στο οποίο βρεθήκαμε», όταν το μπλοκ αντιμετώπισε μια βαθειά κρίση χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Ο Ντόναχιου είπε ότι η ευρωζώνη έχει τώρα «πιο ισχυρή αρχιτεκτονική» και «βαθύτερα θεμέλια για το κοινό μας νόμισμα».

«Γερά θεμέλια»

Από την τελευταία κρίση χρέους στην περιοχή, η ΕΕ έχει ενισχύσει τον τραπεζικό της κανονισμό με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχής και υποδομής για την καταπολέμηση της κρίσης μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού επίλυσης όταν οι δανειστές χρεοκοπούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει νέα μέσα για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η μείωση της εμπιστοσύνης, εν μέρει λόγω των διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδήγησαν σε φόβους ότι η ευρωζώνη οδεύει προς απότομη ύφεση. Καθώς η ΕΚΤ ενώνεται με άλλους φορείς χάραξης πολιτικής για την αύξηση των επιτοκίων, αυτοί οι φόβοι έχουν αυξηθεί. Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλό οκταετίας τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή