Το τελευταίο διάστημα οι αγορές καταγράφουν μια πορεία που μοιάζει με roller coaster, με βίαιες πτώσεις  και έντονες ανόδους.  Ωστόσο, η εικόνα των τελευταίων ημερών στον S&P 500  δείχνει ότι αγορά να βρίσκεται σε bear market.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι αγορές έχουν πιάσει πάτο, ο βετεράνος της Wall Street, Εντ Γιαρντένι, είπε ότι δεν πιστεύει ότι «θα ξεφύγουμε από αυτό το πράγμα πολύ γρήγορα, όχι με θεμελιώδη έννοια».

Μιλώντας στο CNBC, υπογράμμισε ότι αυτό που έμαθαν φέτος οι επενδυτές είναι το «μην πολεμάτε την Fed», και εξήγησε ότι το «mantra»  αυτό αναφέρεται στην ιδέα ότι οι επενδυτές πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις τους με τις νομισματικές πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και όχι ενάντια στις νομισματικές πολιτικές της Fed.

O πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Yardeni Research, υπογράμμισε ότι για χρόνια η ιδέα του να μην πολεμά κανείς τη Fed, σήμαινε ότι όταν η νομισματική πολιτική ήταν χαλαρή κάποιος επενδυτής θα είχε long θέσεις σε μετοχές». Ωστόσο αυτό έχει αλλάξει: όπως είπε ο Γιαρντένι πλέον το mantra «μην πολεμάς τη Fed» σημαίνει να μην πολεμάς τη Fed όταν καταπολεμά τον πληθωρισμό».

«Πολύ αργά για πανικό»

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται σε νέα υψηλά φέτος, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα – το μεγαλύτερο από το 1994 – και σηματοδότησε τη συνέχιση της σύσφιξης της πολιτική. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μια νέα αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η οικονομία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού καθώς η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Wall απάντησε με πτώση

Η Wall Street αντέδρασε με κατάρρευση στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αλλά και στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τη 10η πτωτική του εβδομάδα στις τελευταίες 11 . Την Πέμπτη, και οι 11 κλάδοι του έκλεισαν περισσότερο από 10% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έπεσε κάτω από τις 30.000 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 την περασμένη εβδομάδα.

Και σύμφωνα με τον Γιαρντένι  η πτώση αυτή «δεν πρόκειται να τελειώσει» έως ότου υπάρξουν οριστικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός, που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, έχει κορυφωθεί.

«Πρέπει να δούμε μια κορύφωση του πληθωρισμού πριν η αγορά επιστρέψει σε σταθερά ανοδική τροχιά», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το σημείο θα μπορούσε να έρθει το επόμενο έτος. Εκτίμησε ωστόσο, ότι σταδιακά θα βελτιωθεί το κλίμα.

«Σε αυτό το σημείο, είναι λίγο αργά για πανικό. Νομίζω ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες ευκαιρίες εδώ», είπε στο CNBC.

Μια ύφεση που θα «πληγώσει τους πλούσιους»

Οι κραυγές για την πιθανότητα ύφεσης γίνονται όλο και πιο δυνατές, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για την ικανότητα της Fed να επιτύχει μια ήπια προσγείωση. Μια bear market συχνά προμηνύει —αλλά δεν προκαλεί— ύφεση.

«Αυτή θα είναι η πρώτη ύφεση που βλάπτει τους πλούσιους πιθανώς για πολύ καιρό, περισσότερο από ό,τι βλάπτει τον απλό άνθρωπο στο δρόμο», δήλωσε ο Mark Jolley, στρατηγικός αναλυτής της CCB International Securities.

«Αν κοιτάξετε τι συνέβη στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών και δείτε τη συνδυασμένη πτώση των τιμών των ομολόγων και των μετοχών, είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε τη χειρότερη χρονιά καταστροφής πλούτου ήδη από το 1938», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street