Λαλίστατος ήταν ο Ίλον Μασκ, που διόλου τυχαία εξελίχτηκε σε έναν από τους… σταρ ομιλητές του Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνει το Κατάρ, προσελκύοντας έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές, στελέχη και κοινό.

Ο κύριος Μασκ συνομίλησε μέσω video link με τον διευθυντή σύνταξης του Bloomberg News και δεν δίστασε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων για το μέλλον της Tesla, τη συμφωνία με το Twitter, ακόμη και για τις απόψεις του για την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Βροχή απολύσεων στην Tesla 

Αναφορικά με την Tesla και τις φημολογούμενες περικοπές που ετοιμάζονται, ο κύριος Μασκ ξεκαθάρισε το τοπίο επιβεβαιώνοντας πως έρχονται πράγματι απολύσεις και πως το συνολικό προσωπικό της εταιρείας θα μειωθεί κατά περίπου 3%-3,5% μέχρι την επόμενη χρονιά.

Οι απολύσεις θα κυμανθούν σε πρώτη φάση στο 10% μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλά πρακτικά η συρρίκνωση του προσωπικού θα είναι μικρότερη, καθώς σταδιακά θα προστεθούν εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (με ωρομίσθια), οπότε το τελικό ποσοστό θα είναι γύρω στο 3,5%.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέα εργοστάσια και νέο προσωπικό, φτάνοντας τους 100.000 εργαζομένους περίπου διεθνώς.

Θυμίζουμε βέβαια πως ουσιαστικά κάποιες απολύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, εξού και κατατέθηκε η πρώτη αγωγή στο Τέξας, από δύο εργαζομένους, που ισχυρίζονται πως η απόλυση τους είναι παράνομη. Στην αγωγή τους ισχυρίζονται δε, πως από το εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα, έχουν ήδη απολυθεί 500 εργαζόμενοι.

Ο κύριος Μασκ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της αγωγής, την οποία και απέρριψε περιφρονητικά, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία βάση.

Οι απολύσεις έρχονται σε ένα διάστημα που ο κ. Μασκ έχει ανοίξει κόντρα και με τα συνδικάτα, κυρίως στη Γερμανία, όπου έχει δημιουργηθεί το πρώτο μέγα εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη, αναφορικά με την τηλεργασία. Το αφεντικό της Tesla είχε σχολιάσει πως, όλοι πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία ή να παραιτηθούν.

Στις δηλώσεις του στο καταριανό φόρουμ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ομαλή λειτουργία των μονάδων στην Κίνα, που δουλεύουν με ανταγωνιστικούς και γρήγορους ρυθμούς.

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό με άλλες βιομηχανίες, ο Μασκ υποστήριξε πως δεν ανησυχεί. Σχολίασε δε, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει ως ανασχετικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Tesla είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες και όχι το τι κάνουν οι ανταγωνιστές της.

Η αγορά του Twitter

Αναφορικά με το deal εξαγοράς του Twitter, ο κύριος Μασκ υποστήριξε πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία. Εξήγησε δε, πως περιμένει το πόρισμα της πλατφόρμας αναφορικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών (bots), που «ο κόσμος θεωρεί ότι ξεπερνά το 5%».

Όσον αφορά τον δικό του ρόλο στην εταιρεία, εφόσον προχωρήσει η εξαγορά, υποστήριξε πως θα εστιάσει στην κατεύθυνση που θα πάρει το προϊόν, ήτοι η πλατφόρμα, εξηγώντας πως δεν σχεδιάζει απαραιτήτως να αναλάβει το τιμόνι του CEO.

Ύφεση της οικονομίας 

Όλα αυτά έρχονται σε ένα διάστημα που τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την αμερικανική οικονομία. Το αφεντικό της Tesla έχει υποστηρίξει και σε παλαιότερες δηλώσεις του πως έχει ένα «κακό προαίσθημα» για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το ίδιο επανέλαβε και στην Ντόχα σήμερα.

Συγκεκριμένα υποστήριξε πως η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας είναι αναπόφευκτη, κάποια στιγμή, αν και ήταν αρκετά αόριστος ως προς το χρονοδιάγραμμα. «Αναφορικά με το αν θα έχουμε ύφεση βραχυπρόθεσμα, θεωρώ ότι είναι πιο πιθανό να έχουμε από ότι να μην έχουμε» τόνισε.

Ο Ίλον και ο Ντόναλντ 

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, κατά την συνομιλία τους, προσπάθησε να εκμαιεύσει και τις απόψεις του για την αμερικανική πολιτική σκηνή και την πιθανή υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος επιχειρήσει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.

Ο κύριος Μασκ ήταν αόριστος, δηλώνοντας πως στο σημείο αυτό δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

To ερώτημα προέκυψε στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων Μασκ πως σκέφτεται να στηρίξει τον υπερσυντηρητικό Κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που αποτελεί προβεβλημένο στέλεχος του τραμπικού στρατοπέδου.

Το αφεντικό της Tesla αποκάλυψε πως στις προκριματικές εκλογές του Τέξας, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ψήφισε Ρεπουμπλικάνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ