Δεν αναμένουν στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη παρόμοιο με εκείνον που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του 1970 και χαρακτηρίζεται από ταχεία άνοδο των τιμών εν μέσω συρρίκνωσης της παραγωγής, οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: Ο στασιμοπληθωρισμός – η τέλεια καταιγίδα

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν και οι προβλέψεις για την άνοδο των τιμών ενισχύθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αυξάνεται το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί με ρυθμούς κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανάλυση ότι οι προβλέψεις των ειδικών «απέχουν πολύ από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», επισημαίνεται, όμως, πως σε κάθε περίπτωση η αβεβαιότητα έχει μεγαλώσει, καθιστώντας το εύρος των προβλέψεων ακόμα μεγαλύτερο.

Επιγραμματικά οι διαφορές της σημερινής συνθήκης με εκείνη της δεκαετίας του ’70 εντοπίζονται από τους αναλυτές στη μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνδικαλίζονται λιγότερο καθώς και στο ότι η οικονομία διατηρεί την ώθηση της επανεκκίνησης μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή