Το κλίμα απαισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την πιθανότητα να πλησιάσει ή και να υποχωρήσει σε επίπεδα ύφεσης αποτέλεσε κοινό παρονομαστή στις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών και επιχειρηματικών στελεχών που βρέθηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

O Νουριέλ Ρουμπινί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το υποκοριστικό του «Dr. Doom» για τις συχνά ζοφερές προβλέψεις του, προέβλεψε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας πριν τα τέλη της χρονιάς και μάλιστα ανώμαλη προσγείωση της!

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Αυξημένες οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

Ανώμαλη προσγείωση 

«Είμαστε πολύ κοντά (στην ύφεση)» σχολίασε, εξηγώντας πως όλοι οι δείκτες, η καταναλωτική εμπιστοσύνης, οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική δραστηριότητα, η αγορά ακινήτων επιβραδύνονται, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται συνεχώς.

«Δυστυχώς, έχουμε παράγοντες τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά που προκαλούν στασιμοπληθωρισμό και υψηλό πληθωρισμό» υποστήριξε, εξηγώντας πως η ιστορία έχει δείξει πως όποτε στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 5% και η ανεργία κάτω από το 5% «οποιαδήποτε απόπειρα από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό προκαλεί ανώμαλη προσγείωση, αντί ομαλής προσγείωσης (της οικονομίας)».

Βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνες στην καθοδική τροχιά. Η Ευρώπη και πιο ειδικά η Ευρωζώνη, όπως και η Βρετανία είναι ακόμη πιο ευάλωτες από τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Αμερικανο-ιρανός οικονομολόγος, επισημαίνοντας πως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε δεινή θέση δεδομένης της έκθεσης της Ευρώπης στην Ρωσία αλλά και στην Κίνα.

Πηγή: Twitter

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates κατονόμασε μια σειρά αρνητικών παραγόντων που οδηγούν σε τροχιά ύφεσης το παγκόσμιο σύστημα, την αποδόμηση της παγκοσμιοποίησης, την γήρανση του πληθυσμού, τα περιοριστικά μέτρα στην μετανάστευση, την εργαλειοποίηση του αμερικανικού δολαρίου, ακόμη και την κλιματική αλλαγή.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Dr. Doom προέβλεψε περαιτέρω υποχώρηση τόσο των αμερικανικών μετοχών, όπως και τριγμούς στην αγορά ομολόγων!

Διαβάστε επίσης: WSJ: Πως η ενίσχυση του πληθωρισμού αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης 

Αρνητικές εκτιμήσεις 

Αν και ο Νουριέλ Ρουμπινί ήταν ο πιο σαφής ως προς την προοπτική ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, δεν ήταν ο μοναδικός που υιοθέτησε μια απαισιόδοξη στάση, μεταξύ των ομιλητών του Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ίλον Μασκ υποστήριξε πως «η ύφεση είναι αναπόφευκτη σε κάποιο σημείο», αν και απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Πάντως, το αφεντικό της Tesla δεν είναι η πρώτη φορά εσχάτως που έχει εκφράσει την απαισιοδοξία του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Ως σχεδόν αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την ύφεση των ΗΠΑ και ο συνιδρυτής του επενδυτικού fund Atlas Merchant Capital, Μπομπ Ντάιμοντ, αν και προσπάθησε να σκιαγραφήσει ψύχραιμα την προσγείωση της οικονομίας ως τμήμα του οικονομικού κύκλου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η αλλαγή ρυθμού από την Fed έφερε πιο κοντά την απειλή της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Ντάιμοντ εκτίμησε ως ορθή την απόφαση της Fed να ανεβάσει ρυθμό στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Επεσήμανε δε, πως χρειάζεται μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μπιλ Γουίντερς της StanChart, o οποίος κάνοντας λόγο για ένα κακό κλίμα μέσα σε ένα περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού υποστήριξε πως «οι συνέπειες θα οδηγήσουν σε ύφεση». Μια ύφεση, ωστόσο, που θα διαρκέσει μόλις «κανά δυο τρίμηνα» και που είναι απίθανο να συνοδευτεί με μια χρηματοοικονομική κρίση.

Νωρίτερα σήμερα, η Goldman Sachs σε έκθεση της αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2022 και το 2023, αυξάνοντας συνάμα τις πιθανότητες να υποχωρήσει σε ύφεση στο 30% μέσα στην επόμενη χρονιά, από το 15% που ήταν στην προηγούμενη εκτίμηση της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή