Να μετριάσει το φόβο για επικείμενη ύφεση προσπάθησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεση του στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας ακόμα κι όταν προειδοποίησε ότι αναμένονται κι άλλες εκπλήξες από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Η οικονομία αντέχει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική, τονίζοντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων. Ωστόσο, οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση έχουν γίνει εντονότερες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε πολύ καλή θέση και μπορεί να αντέξει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της κατανάλωσης και της αγοράς εργασίας, όπου η απασχόληση αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 400.000 άτομα τον μήνα.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 50% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος

Ωστόσο, υπογράμμισε την αβεβαιότητα που επηρεάζει τις προοπτικές, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης» έχει γίνει πιο δύσκολος. «Ο πληθωρισμός έχει προφανώς εκπλήξει ανοδικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις», προειδοποίησε.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην ανταπόκρισή μας στα εισερχόμενα δεδομένα και στις εξελισσόμενες προοπτικές και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την προσθήκη αβεβαιότητας σε μια περίοδο που είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη»

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Οι φόβοι για ύφεση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ  πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994, ανεβάζοντας το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης σηματοδοτώντας την υποστήριξή της σε μια πιο αυστηρή και επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η κατάθεση του Πάουελ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τις αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη» δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την υπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να στέλνει το ίδιο μήνυμα.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τις αγορές για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%  στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο, καθώςδεν αναμένεται να υπάρξουν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι έχει μετριαστεί ο πληθωρισμός.  Ο Πάουελ τόνισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed θα αποφασίζονται «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» ανάλογα με τα «εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές της οικονομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως