H αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποφασίσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα η Fed αύξησε το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, αφού τα επίσημα στοιχεία μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε απρόσμενα παρά τις προσδοκίες ότι είχε κορυφωθεί.

Οι αγορές ποντάρουν στα γεράκια

Τα τελευταία αποτελέσματα δημοσκόπησης, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη πριν εμφανιστεί ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ  ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, δείχνουν  ότι οι αγορές ποντάρουν σε συνέχιση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση και το selloff στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται απότομα και οι κύριοι δείκτες μετοχών της Wall Street διαπραγματεύονται ήδη σε μια bear market.

Επιθετικές αυξήσεις

Στη δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17-21 Ιουνίου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων, 67 από τους 91, αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο των Fed Funds σε ένα εύρος 2,25%-2,50%, περίπου στο ουδέτερο επίπεδο όπου η Fed εκτιμά ότι η οικονομία δεν τονώνεται ούτε περιορίζεται.

Μια ισχυρή πλειοψηφία αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ οι απόψεις διίστανται περισσότερο για το αν θα αυξήσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Η πλειοψηφία αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο σε ένα εύρος 3,25%-3,50% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 75 μονάδες βάσης υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή