Παρά την αρνητική επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το 2023, όπως επισημαίνει το Ταμείο στην τελευταία αξιολόγησή του, στο πλαίσιο του Αρθρου IV του κατασταστικού του, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,6%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η Covid-19, με την παραγωγή να επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα το 2021.

Διαπιστώνει επίσης πρόοδο, παρά το δυσμενές περιβάλλον, σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ψηφιοποίηση και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Παράλληλα, το Ταμείο απευθύνει έκκληση για συνέχιση της συνετής πολιτικής και για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οπως σημειώνει, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά και στοχευμένη στηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα – έπειτα από 12 έτη – και ύστερα από τρεις μνημονιακούς κύκλους –«τέλειωσε»  το Ταμείο από δανειστή αποπληρώνοντας πρόωρα τον Απρίλιο το υπόλοιπο δάνειο των 1,86 δισ. ευρώ από το 1ο και το 2ο Μνημόνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία