Στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο οργανισμός, που εδρεύει στην ΕΕ, θα κινηθεί παράλληλα με τους άλλους εντεταλμένους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΕΕ.

Στήριξη του ανταγωνισμού

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «με την ανάθεση στη Scope Ratings, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει τη δέσμευσή της να στηρίξει τον ανταγωνισμό της αγοράς αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας προσκαλώντας νεοεισερχόμενες εταιρείες. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους των κανόνων της ΕΕ για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Με την ανάθεση αυτή, η τρέχουσα μη ζητηθείσα αξιολόγηση «AAA / με σταθερή προοπτική» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –η οποία δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ– καθίσταται αξιολόγηση κατόπιν παραγγελίας».

«Με την απόφαση αυτή αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι τιμάμε τις αρχές μας και συμβάλλουμε στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος εποπτεύει τον δανεισμό της ΕΕ στις κεφαλαιαγορές. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί την προβεβλημένη θέση της όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιαγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εκδόσεις

Από τον Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει πάνω από 220 δισ. ευρώ σε ομόλογα υψηλής διαβάθμισης για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων SURE και NextGenerationEU, καθώς και συνοδευτικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται κοινωνικά ομόλογα ύψους 91,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE και πράσινα ομόλογα του NextGenerationEU, ύψους 28 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογείται με «AA/ θετική προοπτική» από την Standard & Poor’s, «Aaa / σταθερή προοπτική» από τη Moody’s και με «AAA / σταθερή προοπτική» από τη Fitch Ratings, ενώ έχει επίσης λάβει από την DBRS μη ζητηθείσα αξιολόγηση «AAA / σταθερή προοπτική».

Χάρη στην υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα, η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, επιτυγχάνει εκδόσεις ομολόγων υπό ευνοϊκούς όρους. Στη συνέχεια, τα οφέλη μεταβιβάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τους στόχους των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας