Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές παραγωγοί χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πιθανότατα θα επιμείνουν σε ένα σχέδιο για επιταχυνόμενες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο.

Αυτό αναφέρουν πηγές που επικαλείται το CNBC, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ανακοπεί το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης -ΟΠΕΚ: Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 λόγω εκτίναξης των τιμών

Η τελευταία συνεδρίαση

Στην τελευταία συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου, ο OPEC+ συμφώνησε να ενισχύσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο — ή 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης — και κατά το ίδιο ποσό τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα σε τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η απόφαση του ΟΠΕΚ και το μέλλον των τιμών

Η κίνηση ακολούθησε πολύμηνες πιέσεις από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ελλείψεων ενέργειας που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, και έγινε χαιρετίστηκε από την Ουάσιγκτον.

Τέλη Ιουνίου

Ο ΟΠΕΚ+ πραγματοποιεί την επόμενη σύνοδό του στις 30 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να αποφασίσει για την πολιτική παραγωγής του Αυγούστου.

Τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Ριάντ μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων λόγω διαφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο στην Υεμένη και τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.

Μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ

Φέτος, το πετρέλαιο έφτασε μια ανάσα από το ρεκόρ όλων των εποχών των 147 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2008, αν και έκτοτε μειώθηκε στα 111 δολάρια λόγω ανησυχίας για τον κίνδυνο ύφεσης και πώς η ζήτηση καυσίμων θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά ένα ποσό ρεκόρ το 2020 όταν η πανδημία χτύπησε τη ζήτηση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η συμφωνία, ο όμιλος θα έχει περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα για να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Ο όμιλος δυσκολεύτηκε να πετύχει τους στόχους μηνιαίας αύξησης λόγω υποεπενδύσεων σε πετρελαιοπηγές από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και, πιο πρόσφατα, απωλειών στη ρωσική παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή