Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω καλοκαιριού και η προσφορά παραμένει περιορισμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Η τιμή του αργού Brent ενισχύθηκε κατά 1,39 δολάρια, ή 1,24%, στα 115,24 το βαρέλι. Η τιμή του αργού WTI για παράδοση τον Ιούλιο, σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,9%, ή κατά 2,08 δολάρια, και ανήλθε στα 110,07 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή για παράδοση τον Αύγουστο, ενισχύθηκε κατά 2,48 δολάρια στα 110,47 δολάρια το βαρέλι.

Οι παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση

Παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σαταουνόβο, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές  και την κινητικότητα στους δρόμους των ΗΠΑ συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή ζήτηση πετρελαίου. «Αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ενισχυθεί περισσότερο, καθώς θα τροφοδοτηθεί  από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, τα καλοκαιρινά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο και τον καιρό που γίνεται πιο ζεστός στη Μέση Ανατολή. Με την αύξηση της προσφοράς να υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης τους επόμενους μήνες, συνεχίζουμε να αναμένουμε υψηλότερες τιμές πετρελαίου» δήλωσε.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία

Η άνοδος επίσης  πηγάζει και από την ανησυχία για την προσφορά μετά τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, και τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων στον εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή.

«Οι ανησυχίες για την προσφορά είναι απίθανο να υποχωρήσουν, εκτός εάν υπάρξει λύση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ή εάν δούμε μια απότομη αύξηση της προσφοράς είτε από τις ΗΠΑ είτε από τον ΟΠΕΚ», δήλωσε o αναλυτής στην Kotak Securities, Μαντβάνι Μέτα.

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παράλληλα απομακρύνεται η προοπτική να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά με το ιρανικό πετρέλαιο.

Το Ιράν κλιμακώνει περαιτέρω τον εμπλουτισμό ουρανίου, προετοιμάζοντας τη χρήση προηγμένων φυγοκεντρικών συσκευών στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντόου, σύμφωνα με έκθεση του πυρηνικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών που επικαλείται το Reuters.

«Οι κινήσεις του Ιράν, πιθανότατα σημαίνουν ότι δεν θα δούμε σύντομα επιστροφή του ιρανικού αργού στις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές», σημειώνει ο αναλυτής της OANDA Τζέφρι Χάλεϊ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές