Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω καλοκαιριού και η προσφορά παραμένει περιορισμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η τιμή του αργού Brent ενισχύθηκε κατά 1,39 δολάρια, ή 1,24%, στα 115,24 το βαρέλι. Η τιμή του αργού WTI για παράδοση τον Ιούλιο, σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,9%, ή κατά 2,08 δολάρια, και ανήλθε στα 110,07 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή για παράδοση τον Αύγουστο, ενισχύθηκε κατά 2,48 δολάρια στα 110,47 δολάρια το βαρέλι.
Οι παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση
Παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σαταουνόβο, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές και την κινητικότητα στους δρόμους των ΗΠΑ συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή ζήτηση πετρελαίου. «Αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ενισχυθεί περισσότερο, καθώς θα τροφοδοτηθεί από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, τα καλοκαιρινά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο και τον καιρό που γίνεται πιο ζεστός στη Μέση Ανατολή. Με την αύξηση της προσφοράς να υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης τους επόμενους μήνες, συνεχίζουμε να αναμένουμε υψηλότερες τιμές πετρελαίου» δήλωσε.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία
Η άνοδος επίσης πηγάζει και από την ανησυχία για την προσφορά μετά τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, και τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων στον εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή.
«Οι ανησυχίες για την προσφορά είναι απίθανο να υποχωρήσουν, εκτός εάν υπάρξει λύση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ή εάν δούμε μια απότομη αύξηση της προσφοράς είτε από τις ΗΠΑ είτε από τον ΟΠΕΚ», δήλωσε o αναλυτής στην Kotak Securities, Μαντβάνι Μέτα.
Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Παράλληλα απομακρύνεται η προοπτική να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά με το ιρανικό πετρέλαιο.
Το Ιράν κλιμακώνει περαιτέρω τον εμπλουτισμό ουρανίου, προετοιμάζοντας τη χρήση προηγμένων φυγοκεντρικών συσκευών στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντόου, σύμφωνα με έκθεση του πυρηνικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών που επικαλείται το Reuters.
«Οι κινήσεις του Ιράν, πιθανότατα σημαίνουν ότι δεν θα δούμε σύντομα επιστροφή του ιρανικού αργού στις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές», σημειώνει ο αναλυτής της OANDA Τζέφρι Χάλεϊ.
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες