Την πρωτοβουλία πολιτών για τη χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ενός από τους πλέον συντηρητικούς στην Ευρώπη απέρριψαν οι Πολωνοί βουλετές.

Η Κάτω Βουλή, όπου οι κυβερνώντες συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία, καταψήφισε την πρόταση να επιτραπούν οι εθελοντικές αμβλώσεις έως τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνολικά, 265 βουλευτές καταψήφισαν τη χαλάρωση του νόμου, 175 τάχθηκαν υπέρ, ενώ υπήρξαν τέσσερις αποχές.

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις: Η επιχειρηματική Αμερική καλείται να πάρει θέση – Ο διχασμός της κοινωνίας ταράζει τα δεδομένα και στην Wall Street

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Μάρτα Λέμπαρτ, κατέθεσε το σχέδιο νόμου, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 200.000 υπογραφές, τονίζοντας ότι θα ευθυγράμμιζε την πολωνική νομοθεσία «με τα κριτήρια ανά την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Πολωνία έγινε ακόμη αυστηρότερος το 2020, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και αποφάνθηκε ότι είναι «αντισυνταγματικές» οι αμβλώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι νόμιμη η άμβλωση

Επί του παρόντος, η άμβλωση απαγορεύεται στην Πολωνία, με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας, καθώς και εάν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

Η πολωνική κυβέρνηση είχε δικαιολογήσει την απόφασή της να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, αναφέροντας ότι ήθελε να εμποδίσει «ευγονικές αμβλώσεις», αγνοώντας τις αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ακόμη και πριν από την αυστηροποίηση του νόμου, λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Πολωνία. Ωστόσο, περίπου 200.000 Πολωνέζες εκτιμάται ότι εξωθούνται κάθε χρόνο σε «παράνομη» άμβλωση, πολλές φορές καταφεύγοντας στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους