Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων ώστε να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση, αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, αναμένεται να ασκήσουν πίεση για προσωρινή αναστολή των εντολών για τα βιοκαύσιμα, όταν συναντηθούν την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακό μείγμα ΕΕ: Νέα άνοδος των ΑΠΕ, ο άνθρακας στα χαμηλότερα επίπεδα

Τρόφιμα vs βιοκαύσιμα

Η επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη «τροφίμων εναντίον βιοκαυσίμων», με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ζητούν χαλάρωση των εντολών για την ανάμειξη βιοκαυσίμων σε βενζίνη και ντίζελ ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά σιτηρών και φυτικών ελαίων.

Διαβάστε επίσης – Όταν η τροφή από δικαίωμα έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα (!)

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι να εξετάσουμε το θέμα των εντολών για τα βιοκαύσιμα για να διασφαλίσουμε ότι οι καλλιέργειες έχουν προτεραιότητα για κατανάλωση τροφίμων και όχι απαραίτητα για χρήση σε καύσιμα», δήλωσε στο Reuters ένας Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αναζητείται στήριξη

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την προσωρινή άρση των εντολών βιοκαυσίμων σε όλα τα μέλη της G7 που περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τον μεγαλύτερο παραγωγό βιοκαυσίμων στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια που προέρχεται από καλλιέργειες.

Διαβάστε επίσης – G7: Συμφωνία για την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας

«Το θέμα των εντολών για τα βιοκαύσιμα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο συζήτησης σε επίπεδο εργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του Καναδά.

Η συνάντηση στη Γερμανία

Η G7 ξεκινά μια τριήμερη συνάντηση στη Βαυαρία της Γερμανίας την Κυριακή και η επισιτιστική ασφάλεια αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη, αφού η προεδρία εγκαινίασε μια Παγκόσμια Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια τον Μάιο για την αντιμετώπιση της πείνας.

Δεν είναι σαφές εάν η Γερμανία ή η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τις εντολές βιοκαυσίμων στην εγχώρια αγορά τους.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές

Οι τιμές των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται στα βιοκαύσιμα έχουν εκτοξευθεί φέτος, με το σιτάρι και το καλαμπόκι να αυξάνονται κατά περίπου ένα τέταρτο, ενώ το σογιέλαιο αυξάνεται κατά περίπου ένα πέμπτο.

Οι καλλιέργειες σιτηρών και φυτικών ελαίων θα μπορούσαν να «φύγουν» από τη χρήση καυσίμων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αλλά πολλές κυβερνήσεις έχουν νόμους που απαιτούν την παραγωγή βιοκαυσίμων, εν μέρει για να βοηθήσουν τους τοπικούς αγρότες και να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Έως και το 40% της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την ανάμειξη της αιθανόλης με τη βενζίνη στα αυτοκίνητα,  ενώ το 10% της ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών χρησιμοποιείται για καύσιμα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Τα τελευταία χρόνια περιβαλλοντικές ομάδες και κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα βιοκαύσιμα που συμβάλλουν σε ρυθμούς ρεκόρ επέκτασης των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, αμφισβητώντας κάθε περιβαλλοντικό όφελος. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις περιλαμβάνουν βιοκαύσιμα στα σχέδια μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Στην ΕΕ, μια προτεινόμενη τροποποίηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – η οποία καθορίζει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια του μπλοκ, μειώνει τη χρήση βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες, ενώ θα καταργήσει σταδιακά ορισμένα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να τερματιστεί η χρήση όλων των καλλιεργειών τροφίμων στα βιοκαύσιμα έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.