Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 27,0% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτή της κατανάλωσης ενέργειας καλύπτεται από το φυσικό αέριο (31,7%) και την ηλεκτρική ενέργεια (24,8%). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 20,3%, ακολουθούμενες από το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (12,3%) και την παραγόμενη θερμότητα (8,2%). Ένα μικρό ποσοστό (2,7%) εξακολουθεί να καλύπτεται από προϊόντα άνθρακα (στερεά καύσιμα).

Κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά ανά τύπο τελικής χρήσης

Στην ΕΕ, η κύρια χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά είναι για τη θέρμανση των σπιτιών τους (62,8% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα). Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για το φωτισμό και τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές αντιπροσωπεύει το 14,5% (εξαιρείται η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κύριων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης ή μαγειρέματος), ενώ το ποσοστό που χρησιμοποιείται για θέρμανση νερού είναι ελαφρώς υψηλότερο, αντιπροσωπεύοντας 15,1%.

Οι κύριες συσκευές παρασκευής φαγητού απαιτούν το 6,1% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, ενώ η ψύξη χώρου και οι άλλες τελικές χρήσεις καλύπτουν το 0,4% και το 1,0% αντίστοιχα. Η θέρμανση του χώρου και του νερού αντιπροσωπεύει συνεπώς το 77,9% της τελικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Περισσότερο από 50 % βασίστηκαν στο φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών τους στον οικιστικό τομέα η Ολλανδία (67,9 %), το Λουξεμβούργο (52,1 %), η Ιταλία (52,0 %) και η Ουγγαρία (50,7 %).

Η Μάλτα (72,0 %) και η Σουηδία (50,8 %) βασίζονται κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια. Η Κροατία (46,0 %), η Εσθονία (42,0 %) και η Σλοβενία (41,6 %) χρησιμοποιούν κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα. Τα νοικοκυριά στην Ιρλανδία προμηθεύονταν το 43,0 % της ενέργειάς τους από προϊόντα πετρελαίου, ενώ στην Πολωνία προμηθεύονταν το 24,6 % της ενέργειάς τους από στερεά καύσιμα.

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα βασίστηκαν κατά 35% στον ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 30% στο πετρέλαιο και άλλα παράγωγά του, κατά 23,4% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά 10,3% στο φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ