Αν και το πετρέλαιο (34,5%) και το φυσικό αέριο (23,7%) εξακολουθούσαν να είναι οι σημαντικότερες πηγές καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται. Αφού ξεπέρασαν τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν η πιο σημαντική πηγή ενέργειας σε μια μελλοντική κλιματικά ουδέτερη οικονομία της ΕΕ.

Το 2020, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας) συνέχισαν την πτωτική τάση των προηγούμενων ετών και σημείωσαν νέα πτώση 18,3%, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σε σύγκριση με το 2015, η χρήση άνθρακα μειώθηκε κατά 40%. Το μερίδιό των στερεών ορυκτών καυσίμων στο μείγμα προσφοράς είναι πλέον μόλις λίγο πάνω από 10%, ενώ το 1990 ήταν 25,7%, σύμφωνα σημερινή στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (εξαιρουμένου της μερίδας του μικτού βιοκαυσίμου) μειώθηκαν επίσης κατά 12,6% το 2020, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990. Το φυσικό αέριο παρουσίασε την ίδια τάση, αλλά σε μικρή κλίμακα, καθώς μειώθηκε κατά 2,4%. Η πυρηνική ενέργεια υποχώρησε κατά 10,7% και έφτασε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα συνεχίζουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική τους πορεία. Μετά την υπέρβαση των στερεών ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας την προηγούμενη δεκαετία, το επόμενο ορόσημο προς μια πιο βιώσιμη και χωρίς άνθρακα οικονομία θα ήταν η υπέρβαση του φυσικού αερίου.

Ο αντίκτυπος της COVID-19 είναι πιο αξιοσημείωτος στα προϊόντα πετρελαίου

Όσον αφορά την κατανάλωση, ο αντίκτυπος των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 το 2020 ήταν πιο έντονος στη χρήση πετρελαιοειδών (-10,3%) από ό,τι στο φυσικό αέριο (-2,6%) και την ηλεκτρική ενέργεια (-3,8%).

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση που σχετίζονται με την πανδημία επηρέασαν ορισμένα προϊόντα πετρελαίου περισσότερο από άλλα καύσιμα. Τα καύσιμα τύπου κηροζίνης σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση (-48,1%), ενώ η βενζίνη κινητήρων (-13,9%) σημείωσε μικρότερη μείωση.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό καύσιμο από την πλευρά της τελικής χρήσης με μερίδιο 35,0%, ακολουθούμενο από την ηλεκτρική ενέργεια με 23,2% και το φυσικό αέριο με 21,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green