Με ένα σημαντικό ανοδικό ξέσπασμα έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς σπάζοντας το πτωτικό σερί, βελτίωσαν την εικόνα τους στη σκιά μάλιστα των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Εγκλωβισμένο στη ζώνη των 830 μονάδων

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει κατά 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,68% στις 7.208 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,59% στις 13.118 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 3,23% στις 6.073 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέους κανόνες για τα meme stocks ζητά το Κογκρέσο

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 κέρδισε 2,7%, ο DAX έκλεισε με οριακές μεταβολές και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 3,2%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Ultra Electronics, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκτινάχθηκε περισσότερο από 12% αφού η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία υπογραφής εξαγοράς της εταιρείας από την ανταγωνιστική Cobham. Στον αντίποδα, ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής Zalando σημείωσε βουτιά άνω του 13% μετά την έκδοση προειδοποίησης κερδών για το δεύτερο τρίμηνο, επηρεάζοντας όλο των κλάδο λιανικής.

Διαβάστε επίσης: NextGenerationEU: Ερχεται ευρωομόλογο 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης

Η επιφυλακτικότητα παραμένει

Πάντως, η επιφυλακτικότητα παραμένει στις αγορές, καθώς έχουν περάσει σχεδόν δέκα ημέρες από την έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου συζητήθηκαν μέτρα για την αποτροπή του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, αλλά ακόμη λεπτομέρειες των νέων εργαλείων δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε διαρρεύσει. Και οι αγορές αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι ενέργειες, προκειμένου και ο πληθωρισμός να ελεγχθεί και η οικονομική ανάπτυξη να μην πληγεί.Οι κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα έκαναν επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τις τιμές καταναλωτή είναι ελαφρώς πιο βελτιωμένες, ιδίως του πετρελαίου και του χαλκού, καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ενέργεια και τα τρόφιμα υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα από την οικονομία

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς λιγότερο από το -0,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ η μηνιαία άνοδος των πωλήσεων τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε απότομα από 1,4% σε 0,4%.Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα αρχεία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία GfK, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μια κλιμακωτή κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά.Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo για τη Γερμανία μειώθηκε στις 92,3 μονάδες τον Ιούνιο από 93,0 τον Μάιο, ενώ οι επιχειρηματικές συνθήκες και οι προσδοκίες υποχώρησαν επίσης ελαφρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές