Οι ρυθμιστικές αρχές της Wall Street πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της αγοράς που επισημάνθηκαν από τη φρενίτιδα των συναλλαγών στις λεγόμενες «meme-stocks» τον Ιανουάριο του 2021, η οποία έφερε αντιμέτωπους τους μεμονωμένους επενδυτές της GameStop με ισχυρά hedge funds, ανέφερε έκθεση του Κογκρέσου.

Διαβάστε επίσης – Πώς ένα meme δημιουργεί κέρδη 223% σε 7 μέρες

Μάλιστα, η έκθεση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατηγόρησε την εφαρμογή συναλλαγών της Robinhood για «προβληματικές επιχειρηματικές πρακτικές» και είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εντείνουν τον έλεγχο της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης – Στο μικροσκόπιο της SEC meme stocks και gamification

Νέοι κανόνες

Επίσης, ζητεί νέους κανόνες ρευστότητας μεσιτείας και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να επισπεύσουν την καταστολή της «παιχνιδιοποίησης» των συναλλαγών, δηλαδή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που μοιάζουν με παιχνίδια και ωθούν τους χρήστες να κάνουν περισσότερες συναλλαγές.

«Το έπος των μετοχών meme έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της υποδομής της αγοράς και εάν είναι κατάλληλα σχεδιασμένη και ρυθμισμένη», ανέφερε η έκθεση.

Η έκρηξη και η βουτιά

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά από ακροάσεις τον Φεβρουάριο του 2021, ανέλυσε πώς δημιουργήθηκαν χρήματα και χάθηκαν τόσο γρήγορα όταν οι μετοχές του GameStop αυξήθηκαν περισσότερο από 1.600% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και στη συνέχεια κατέρρευσαν.

Και αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στις προτεινόμενες διορθώσεις.

Το φαινόμενο Gamestop

Κατά τη διάρκεια του φαινομένου GameStop, μικροεπενδυτές ενώθηκαν σε διαδικτυακά φόρουμ για να ωθήσουν την τιμή της μετοχής και να αναγκάσουν τα hedge funds που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της, γνωστά ως short selling, να χαλαρώσουν τις συναλλαγές τους.

Διαβάστε επίσης – Τι άφησε πίσω του το φαινόμενο Gamestop;

Η επιτροπή δεν έριξε ευθύνες, αλλά αντίθετα πρότεινε να ενισχυθούν τα ρυθμιστικά κενά.

Η έκθεση καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και τη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA), τον αυτοχρηματοδοτούμενο επόπτη της Wall Street, να δημιουργήσουν νέους κανόνες για να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκαλούσε «μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη πάνω από τη σταθερότητα».

Τόσο η FINRA όσο και η SEC, οι οποίες έχουν εντείνει τον έλεγχο της «παιχνιδιοποίησης», θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τους κανονισμούς που περιορίζουν την επέκταση των συναλλαγών περιθωρίου κέρδους στους πελάτες, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές