Λίγα πράγματα μπορούν να έχουν τόσο κόστος όσο η αλήθεια. Και παρότι υποτίθεται ότι η δημοσιότητα, η διαφάνεια, η αποκάλυψη όσων η εξουσία επιδιώκει να συγκαλύψει είναι ταυτόχρονα θεμελιώδεις συνθήκες της δημοκρατίας και βασικά προτάγματα της νεωτερικότητας, την ίδια στιγμή οι εξουσίες, κρατικές αλλά και ιδιωτικές, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος πλευρών της δράσης τους τελικά να καλύπτεται από πέπλο μυστικότητας.

Ενα διαρκώς διευρυνόμενο πλέγμα νομοθετικών προβλέψεων, ποινικών διατάξεων και τεχνολογικών φραγμών στέκεται ανάμεσα στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και αυτό που όντως κάνουν τα κράτη, όχι μόνο όταν αυτά κάνουν πόλεμο, μυστική διπλωματία, ή κατασκοπεία, αλλά και σε θέματα όπως η πολιτική για το Μεταναστευτικό.  Ουσιαστικά, η έννοια του «απόρρητου» γίνεται συνώνυμη της συνειδητής κρατικής παραπληροφόρησης. Ομως, η αποκάλυψη των «μυστικών του κράτους» υπήρξε πάντοτε αναγκαία συνθήκη της κοινωνικής και πολιτικής προόδου.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συγκαταλέγεται, εάν θέλουμε να θεωρούμε την αλήθεια, τη δημοσιότητα και την ενημέρωση αγαθά αναντικατάστατα για τους πολίτες, ανάμεσα στους ήρωες του καιρού μας. Μαζί με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, συνέβαλε αποφασιστικά στο να γίνει γνωστό το μέγεθος και βάθος της ωμότητας που συνόδευσε την αυτοκρατορική αλαζονεία των ΗΠΑ και συνολικότερα της Δύσης στην αυγή του 21ου αιώνα, αποκαλύπτοντας όλο το φάσμα της διαρκούς ένοπλης κρατικής παραβατικότητας που συνόδευσε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την προσπάθεια ένοπλης εξαγωγής «δημοκρατίας και οικονομίας της αγοράς».

Τόσο το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του, με τις ατιμωτικές κατηγορίες περί κατασκοπείας, όσο και η ετοιμότητα των βρετανικών αρχών να ανταποκριθούν (άλλη μια υπενθύμιση του κυνισμού που αποτελεί το συγκολλητικό στοιχείο της διαβόητης «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας) δεν αποτελούν μόνο μια μορφή εκδικητικής αδικίας απέναντι στον ίδιο τον Ασάνζ. Προσβάλλουν συνάμα με τρόπο βάναυσο το ίδιο το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαφάνεια και τελικά στην αλήθεια όλων μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion