Μπορεί σήμερα να μην αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης έχουν κληθεί και συμμετέχουν μαζί με τους ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, προκειμένου να περιγράψουν την κατάσταση και τις δυνατότητες ενδεχόμενης παρέμβασης.

Διαβάστε επίσης: Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός

Ενδεικτικό της ανησυχίας και της ανάγκης λήψης αποφάσεων που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά είναι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσα στον Ιούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον πληθωρισμό. Την πρόταση υποστηρίζουν αρκετοί ηγέτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε εμφανίζονται πιο διστακτικοί τονίζοντας ότι μια έκτακτη σύνοδος θα πρέπει να γίνει μόνο εάν οδηγήσει σε λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Εντός ευρώ η Κροατία, εκτός εποπτείας η Ελλάδα

Η σημερινή συνεδρίαση έχει και ιστορικό χαρακτήρα γιατί οριστικοποιείται η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη με την υιοθέτηση του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για την 20η χώρα που γίνεται μέλος, γεγονός που θα χαιρετιστεί από τους ηγέτες γιατί δείχνει την ελκυστικότητα της Ευρωζώνης ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπως η σημερινή οικονομική και γεωπολιτική κρίση.

Διαβάστε επίσης: Κροατία: Γίνεται το 20ό μέλος της ευρωζώνης από το 2023

Ιστορικό χαρακτήρα έχει και για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση, δεδομένου ότι στην  επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος του Εurogroup στην ουσία τους προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία και την επιστροφή στην κανονικότητα από τις 20 Αυγούστου.

Νίκος Μπέλλος

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή