Παρά την αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών, τα μετρητά εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία στην καθημερινότητα (και στα… στρώματα) των πολιτών. Μάλιστα, η κορυφαία εταιρεία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων διεθνώς, η ελβετική Koenig & Bauer Banknote υποστήριξε πως τόσο η πανδημία όσο κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά την ζήτηση για χαρτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης: NextGenerationEU: Ερχεται ευρωομόλογο 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης

«Τα χαρτονομίσματα ήταν ανέκαθεν εδώ και θα συνεχίσουν να βρίσκονται» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας, που εκτυπώνει ποσότητες σχεδόν από όλα όλα τα βασικά διεθνή νομίσματα. «Σήμερα βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 2% με 5% ετησίως στην χρήση χαρτονομισμάτων και προβλέπουμε πως η εικόνα αυτή θα έχει διάρκεια για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια» υποστήριξε ο Έρικ Μπουασονάς, παρά την γενικότερη διεύρυνση της χρήσης έτερων μορφών πληρωμών, ψηφιακών νομισμάτων και online πληρωμών.

Διαβάστε επίσης: Crypto: Χάκερς έκλεψαν 100 εκατ. δολάρια από τη γέφυρα blockchain Horizon

Όπως εξήγησε, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ζήτηση αυξήθηκε κάθετα. «Η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει πολλαπλασιαστεί. Κι αυτό διότι, όποτε υπάρχει μια κρίση, ο κόσμος θέλει να έχει μετρητά, ώστε να μπορεί να πληρώσει ότι χρειάζεται, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Σημειωτέον πως ειδικά στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέγραψε αυξημένη ζήτηση για μετρητά, κυρίως τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία ακόμη και η Σουηδία διαπίστωσαν τεράστια ζήτηση που «άδειασε» τα ATM, ενώ αυξημένη ζήτηση σε μετρητά έφερε και το κύμα των μεταναστών από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή