Με ζωντανές συνδέσεις και συνεχή ροή πληροφόρησης τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις μετά την σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.


Το CNN καλύπτει ζωντανά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών – κυρίως γυναικών – έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ δεκάδες γυναίκες μιλούν στην κάμερα για την απογοήτευση και τον αποτροπιασμό που νιώθουν μετά την ανατροπή της απόφασης που τους έδινε το δικαίωμα να παίρνουν ελεύθερα τις αποφάσεις τους.

Οι επόμενες κινήσεις Μπάιντεν

Στον Λευκό Οίκο πάντως, μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων προετοιμάζεται εδώ και μήνες για να απαντήσει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παύει να κατοχυρώνει σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σταθμίζει μια σειρά από βήματα για να απαντήσει στην απόφαση, αλλά περιορίζεται από το νόμο και τα όρια της εκτελεστικής του εξουσίας.

Ωστόσο, οι επιλογές εξετάζονται από δικηγόρους και πολιτικούς συμβούλους από τον Μάιο, οπότε και διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης. Όμως, σύμφωνα με τους συμβούλους του Λευκού Οίκου, καμία ενέργεια του προέδρου δεν μπορεί να αποκαταστήσει σε πανεθνικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι τέσσερις επιλογές

Ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει κάποιες επιλογές με τις οποίες μπορεί να απαντήσει αποφασιστικά στην σκοταδιστική απόφαση του δικαστηρίου.

– Θα μπορούσε να παρασχεθεί βοήθεια εξ αποστάσεως σε γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου οι αμβλώσεις καθίστανται παράνομες. Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει έναν κανονισμό που διευκολύνει τη διανομή χαπιών μέσω ταχυδρομείου.

– Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας μέσω του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να θωρακίσει τους γιατρούς από τη νομική ευθύνη εάν προχωρήσουν σε αμβλώσεις σε Πολιτείες όπου πλέον δεν θα τους επιτρέπεται.

– Εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αμφισβητήσει τυχόν πολιτειακούς νόμους που θα ποινικοποιούν τη διέλευση των εσωτερικών συνόρων των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση άμβλωσης.

– Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να εργαστεί μέσω της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) για να προειδοποιήσει τους χρήστες των εφαρμογών παρακολούθησης εμμήνου ρύσεως σχετικά με το απόρρητό τους και το ενδεχόμενο τα δεδομένα τους να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο.

Καταπέλτης ο Ομπάμα κατά του δικαστηρίου

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι το δικαστήριο «όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος απέναντι στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Πελόζι: «Εξωφρενική και σπαρακτική»η απόφαση

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι η «σκληρή απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ανατρέπει την υπόθεση για τις αμβλώσεις, είναι «εξωφρενική και σπαρακτική».

«Σήμερα, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο πέτυχε τον σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να αφαιρέσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για την αναπαραγωγική τους υγεία. Εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερπλειοψηφίας τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Αμερικανίδες έχουν σήμερα λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», ανέφερε η Πελόζι σε δήλωσή της.

Η πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Οι θεμελιώδεις αποφάσεις μιας γυναίκας για την υγεία της πρέπει να είναι δικές της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της και τα αγαπημένα της πρόσωπα – και όχι για να υπαγορεύονται από ακροδεξιούς πολιτικούς», υπογράμμισε.

«Αυτή η σκληρή απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών κρίνονται στην ψηφοφορία αυτού του Νοεμβρίου», προειδοποίησε.

Η Νέα Υόρκη «θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο»

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέημς απάντησε στην ανατροπή της απόφασης, με μία υπόσχεση:

«Η φαύλη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade είναι μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία αυτού του έθνους. Μην κάνετε κανένα λάθος: Ενώ άλλες πολιτείες αφαιρούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην επιλογή, η Νέα Υόρκη θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για όποιον επιθυμεί άμβλωση», έγραψε στο Twitter η Τζέημς.

Και προσέθεσε: «Θα εργαστώ ακούραστα για να διασφαλίσω ότι οι πιο ευάλωτοι και οι άνθρωποι από εχθρικές Πολιτείες θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη σωτήρια φροντίδα. Όλοι σε αυτό το έθνος αξίζουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το σώμα τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας