Παράνομες θα είναι στο εξής οι αμβλώσεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προχώρησε την Παρασκευή στο δραματικό βήμα της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο του 1973 που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους και τους συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την άμβλωση.

Ο νόμος του Μισισιπή

Το δικαστήριο με μια απόφαση 6-3, η οποία ελήφθη από τη συντηρητική πλειοψηφία του, επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες.

Οι δικαστές έκριναν ότι η υπόθεση Roe v. Wade του 1973 η οποία επέτρεψε τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται πριν το έμβρυο περιέλθει σε κατάσταση που μπορεί να ζήσει εκτός της μήτρας, μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης, ήταν λανθασμένη διότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη από τον Μάιο είχε διαρρεύσει ένα προσχέδιο της απόφασης που έδειχνε ότι το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση του 1973, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα.

Ο νόμος του Μισισιπή είχε μπλοκαριστεί από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τα δικαιώματα στην άμβλωση.

«Ορθάνοιχτος» ο δρόμος για απαγόρευση

Διαγράφοντας την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα, η απόφαση αποκαθιστά τη δυνατότητα των πολιτειών να θεσπίζουν νόμους που την απαγορεύουν. Για 26 πολιτείες θεωρείται είτε από πιθανό έως βέβαιο ότι θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις. Το Μισισιπή είναι μία από τις 13 πολιτείες που έχουν ήδη τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που έχουν σχεδιαστεί για να απαγορεύουν τις αμβλώσεις εάν το δεδικασμένο του 1973 ανατρεπόταν.

Οι αμβλώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν νόμιμες στις φιλελεύθερες πολιτείες. Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες έχουν σήμερα νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα στην άμβλωση. Πολλές πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών όμως έχουν ψηφίσει διάφορους περιορισμούς στις αμβλώσεις τα τελευταία χρόνια.

Επιστροφή στη δεκαετία του ’60

Πριν από το 1973 πολλές πολιτείες απαγόρευαν τις αμβλώσεις, αφήνοντας στις γυναίκες που ήθελαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη λίγες επιλογές. Ως αποτέλεσμα της απόφασης της Παρασκευής, οι γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε μεγάλες περιοχές της Αμερικής μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με την επιλογή να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη και διαθέσιμη, να αγοράσουν χάπια άμβλωσης μέσω διαδικτύου ή να προβούν σε μια δυνητικά επικίνδυνη παράνομη άμβλωση.

Ανατροπή της απόφασης του 1973 αποτελεί εδώ και καιρό στόχο των χριστιανών συντηρητικών και πολλών Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων.

Ο «δάκτυλος» Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος το 2016 υποσχέθηκε να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστές που θα ανέτρεπαν την απόφαση του 1973. Κατάφερε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές – το ένα τρίτο του συνόλου – κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, μετακινώντας το δικαστήριο προς τα δεξιά και δημιουργώντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Και οι τρεις διορισμένοι από τον Τραμπ – οι δικαστές Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett – ήταν στην πλειοψηφία στην απόφαση της Παρασκευής.

Ο οργανισμός Jackson Women’s Health Organization, η μόνη κλινική αμβλώσεων που έχει απομείνει στο Μισισιπή, αμφισβήτησε τον νόμο του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «επείγουσα ιατρική ανάγκη» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου», αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για εγκυμοσύνες που προκύπτουν από βιασμό ή αιμομιξία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα