Ο περιορισμός της πρόσβασης στις αμβλώσεις δεν εμποδίζει τους ανθρώπους που αναζητούν αυτή τη διαδικασία «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Παράνομες στο εξής σε πολλές πολιτείες

«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφαν Ντουτζάρικ. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν άμβλωση, απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα».

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δικαστική απόφαση – Τι λένε Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), η υπηρεσία σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι «ένα εντυπωσιακό ποσοστό 45% όλων των αμβλώσεων σε όλο τον κόσμο είναι επικίνδυνες, γεγονός που τις καθιστά την κύρια αιτία θανάτου των μητέρων».

Οπισθοδρόμηση

Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου είναι «μεγάλη οπισθοδρόμηση» και «τεράστιο πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ.

Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες παγκοσμίως είναι ακούσιες και περισσότερο από το 60% αυτών μπορεί να καταλήξουν σε έκτρωση, ανέφερε η UNFPA.

Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – μαζί με άλλες 178 χώρες – υποστήριξαν ένα πρόγραμμα του 1994 που “αναγνώριζε πόσο θανατηφόρες και επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα μετά την έκτρωση για να σωθούν ζωές, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς της άμβλωσης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τη χρηματοδότηση της UNFPA επειδή «υποστηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος καταναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιας στείρωσης». Ο Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας